درایو کنترل فرکانس یا اینورتر دستگاهی است که برای کنترل سرعت و گشتاور موتورهای الکتریکی به کار گرفته میشود. در برخی از کاربردها مانند جرثقیل، کانوایر، دستگاه چاپ و آسانسور به علت سنگینی، لختی و توان بالای بار، لازم است که مقدار گشتاور در سرعتهای بالا و پایین، ثابت نگه داشته شود. به اینورترهایی که مخصوص این نوع کاربردها تولید میشوند اینورتر سنگین کار گفته میشود.
اینورتر سبک کار نوعی از اینورتر است که بار لختی بالایی ندارد و به گشتاور زیادی برای راه اندازی احتیاج ندارد. در این حالت در سرعتهای پایین، گشتاور مورد نیاز بار نیز کم است و با افزایش سرعت، گشتاور هم افزایش مییابد. فنها و پمپها از بارهایی هستند که به گشتاور راه اندازی کمی نیاز دارند.
البته در بسیاری از اینورترها قابلیت کار کردن در دو حالت کاری سنگین کار (Heavy Duty) و کار عادی (Normal Duty) وجود دارد و کاربر میتواند با انجام تنظیمات، حالت کاری متناسب با کاربرد مورد نظر را انتخاب کند. در حالت سنگین کار، اینورتر در وضعیت اضافه بار قرار میگیرد و بایستی گشتاوری بیش از گشتاور نامی موتور را تامین کند. اما در حالت کار عادی، اینورتر بنا به نیاز بار، گشتاور لازم را تامین میکند و اینورتر در حالت اضافه بار قرار نمیگیرد. در ادامه می توانید با چند کاربرد اینورتر سبک کار و لیست قیمت اینورتر در مدل های مختلف آن آشنا شوید.
کاربرد اینورترهای سبک کار
اینورترهای سبک کار معمولا توان و گشتاور راه اندازی پایینی دارند. به طور معمول توان این اینورترها تقریبا بین 0.5 اسب تا 10 اسب است. از این رو میتوان از این اینورترها برای راه اندازی موتورهایی که برای کاربردهای سبک استفاده میشوند، بهره برد. این اینورترها معمولا هم در مدل ورودی تکفاز و هم ورودی سه فاز موجود ساخته میشوند؛ به همین دلیل میتواند گزینه مناسبی برای مکانهایی باشد که به برق سه فاز دسترس ندارند. یکی دیگر از مشخصههای اینورتر سبک کار سایز آنها است. این اینورترها به دلیل اندازه کوچکی که دارند امکان حمل و انتقال آنها را راحتتر میکند و از طرفی اجازه نصب در هر پروژهای از نوع صنعتی، کشاورزی، مسکونی و حتی آزمایشگاهی را به کاربر میدهد. از دیگر امکانات اینورترهای سبک کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاملاً اقتصادی به نسبت اینورتر سنگین کار
- موجود به هر دو صورت تک فاز و اینورتر سه فاز ارائه شده است.
- پشتیبانی ورودیهای آنها هم از ولتاژ 220 ولت و هم از 380 ولت
- پشتیبانی از مدهای کنترلی مختلف
- کنترل فرکانس خروجی از 0.1 هرتز تا 400 هرتز و بالاتر در بعضی مدلها
- مناسب برای کاربریهای گشتاور متغیر (فن و پمپ و ...) و در بعضی موارد، کاربریهای گشتاور ثابت (بالابر و آسانسور و ...)
- اکثر اینورترهای سبک کار از درجه حفاظتی (IP) مناسب برای تابلو برق برخوردارند.
- كاهش انرژی مصرفی و لذا كاهش هزینه برق
قیمت اینورتر سبک کار
عوامل مختلفی در تعیین قیمت اینورتر سبک کار تاثیرگذار هستند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
توان اینورتر
مهمترین عامل تعیین کننده در قیمت اینورتر سبک کار، توان نامی آن است. هرچه توان اینورتر بیشتر باشد، قیمت آن نیز بالاتر خواهد بود. در کنار توان نامی، بازه توانی اینورترها هم در تعیین قیمت اینور اهمیت دارد. اینورترهای با رنج توان پایینتر معمولاً قیمت کمتری دارند.
مد کنترلی اینورتر
مجهز بودن اینورتر به انواع مدهای کنترلی (V/F؛ کنترل برداری؛ حلقه بسته؛ کنترل موقعیت) نیز یک عامل تعیین کننده در قیمت آن است.
امکانات و تجهیزات جانبی
تجهیزاتی مانند فیلترهای EMC، کیپد جداشونده، پنل لمسی و امکانات ارتباطی مانند ارتباط با شبکه، پروتکلهای ارتباطی و قابلیت برنامهریزی نیز بر قیمت اینورتر تاثیرگذار هستند.
برند و کیفیت ساخت
کیفیت ساخت قطعات داخلی اینورتر به طور مستقیم بر قیمت آن تاثیر میگذارد. اینورترهایی که از قطعات با کیفیتتری ساخته شدهاند، دوام و طول عمر بیشتری و قیمت بالاتری دارند. معمولا کیفیت قطعات اینورتر در برندهای معتبر و خوشنام بازار بالاتر است.
خرید اینورتر سبک کار
انتخاب صحیح اینورتر علاوه بر کنترل بینقص فرایندها و عملیات، تأثیر بسزایی بر بهرهوری سیستمهای برقی و صنایع دارد. بنابراین لازم است پیش از خرید اینورتر سبک کار پارامترهای اینورتر را رعایت کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید. این پارامترها عبارتند از:
- نوع و اندازه ولتاژ ورودی و خروجی
- محدوده کنترل فرکانس
- ابعاد و نوع بار
- حفاظتهای لازم
- سطح حفاظت (IP)
- قابلیت ارتباطی مورد نیاز RS485، Ethernet، Profibus و...
- توانایی اینورتر در مصرف بهینه انرژی الکتریکی
کارشناسان خبره کالا صنعتی با ارائه خدمات مشاوره فنی رایگان قبل خرید انواع اینورتر سبک کار، به شما در انتخاب گزینه بهتر کمک میکنند.
انواع اینورتر سبک کار
معمولا شرکتهای سازنده اینورتر، هر دو نوع اینورتر سبک کار و سنگین کار را تولید میکنند. در ادامه به بررسی 4 مدل اینورتر سبک کار که از محبوبترین برندها هستند می پردازیم.
اینورتر تکو مدل S310
ولتاژ ورودی تک فاز با رنج توانی 0.5 تا 2 اسب موجود است. در انواع ماشین آلات با بار سبک، صنعت بسته بندی، صنعت نانوایی، موتور اسپیندل، نوار نقاله، فن و ... کاربرد دارد.
- تقویت خودکار گشتاور (150 درصد گشتاور خروجی در 6 هرتز)
- افزایش فرکانس خروجی تا 400 هرتز
- عملکرد بسیار کم نویز با SOFT-PWM داخلی
- بهبود قابلیت ترمز توسط ترانزیستور ترمز داخلی
- دارای درگاه ارتباط داخلی RS485
- صفحه کلید قابل جابجایی 5 رقمی 7 سگمنت با رابط استاندارد RJ45
- خنک کننده طبیعی، حذف نویز از فن
اینورتر پنتاکس
اینورترهای پنتاکس سبک کار شامل دو مدل DSI-100 (با موجودی کمتر در بازار) و DSI-200 میشود. در زیر به برخی مشخصات و مزایای محسنات استفاده از اینورتر پنتاکس اشاره شده است و شاید بزرگترین مزیت استفاده از آن کیفیت و خدمات پس از فروش ویژه آن است.
- با اینورترهای پیشرفته پنتاکس در مصرف انرژی صرفه جویی کنید.
- برای بسیاری از کاربردهای صنعتی برای کنترل دور موتور مناسب است.
- سازگار با انواع موتورهای الکتریکی موجود در بازار ایران
- نصب سریع و راه اندازی آسان اینورتر پنتاکس
- دارای حالت کنترل گشتاور و همچنین کنترل اتوماتیک گشتاور در اثر تغییرات بار
- دارای مد کنترل PID برای کنترل پیشرفته فرآیند ، مانند کنترل فشار آب در پمپ
- دارای مد کنترل برداری حلقه باز، کنترل برداری حلقه بسته با انکودر و کنترل V/F
- اینورترها با 150 درصد اضافه بار برای 60 ثانیه و 180 درصد اضافه بار برای 3 ثانیه
- عملکرد دقیق با کنترل برداری پیشرفته برای کنترل موتور آسنکرون و سنکرون
اینورتر دلتا مدل VFD-EL
سری VFD-EL با قطعات و مواد باکیفیت تولید میشود و از آخرین فناوری ریزپردازنده موجود استفاده میکند. این اینورتر مناسب کاربردهای پمپ و فن اندازه کوچک، دستگاه دمنده، تسمه نقاله، تجهیزات پردازش ساده و ... است.
علاوه بر نمونه اینورترهایی که در بالا اشاره شد، برندها و مدلهای زیادی وجود دارند که جزو اینورترهای سبک کار محسوب میشوند. در این میان میتوان به برندهای اروپایی همچون اینورتر زیمنس، اینورتر اشنایدر، اینورتر ABB، اینورتر دانفوس و ... و یز برندهای داخلی ساخت ایران مانند اینورتر زیما، اینورتر آگر،، اینورتر پرتو صنعت، اینورتر SBT و ... اشاره کرد. انتخاب هر اینورتر نیاز به شناخت هر کدام از این برند ها، کیفیت ساخت هر یک، تناسب اینورتر با پروژه شما و نیز مقدار بودجه ای که می خواهید بابت خرید اینورتر صرف کنید بستگی دارد. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر درباره اینورتر مورد نظر، پیشنهاد میشود با متخصصان و کارشناسان سایت کالا مشورت کنید.