الکتروموتور ترمزدار در واقع همان الکتروموتورهای عادی هستند که به یک سیستم ترمز مجهز شدهاند؛ این سیستم ترمز امکان توقف سریع و ایمن الکتروموتور را فراهم میکند و از حرکت مجدد موتور پس از خاموش شدن جلوگیری میکند. هدف اصلی موتور ترمزدار، توقف سریع و ایمن بار چرخشی موتور، کنترل دقیق گشتاور توقف و کاهش استهلاک است. از این موتورها در صنایع مختلفی استفاده میشود. فقط برخی از برند ها الکتروموتور ترمزدار را روانه بازار کرده اند و دامنه انتخاب بسیار محدود است؛ اما شما میتوانید با تماس با پشتیبانی، الکتروموتور مد نظر را ترمزدار کنید. قبل از پرداختن به انواع کاربرد الکتروموتور ترمزدار در صنایع مختلف، خوب است با مفهوم ترمز الکتروموتور و نحوهی عملکرد آن آشنا شوید و در ادامه به نکات مهم هنگام خرید و قیمت موتور الکتریکی ترمزدار میپردازیم.
ترمز موتور الکتریکی چیست؟
ترمز موتور الکتریکی تجهیزی است که با ایجاد اصطکاک بین دو سطح، برای توقف شفت و نگه داشتن بار استفاده میکند. در بسیاری از کاربردها لازم است برای حفظ ایمنی و نیز حفاظت از موتور، در صورت قطع ناگهانی برق، موتور به سرعت متوقف شود. یک نکته بسیار مهم این است که مطمئن شوید که ترمز دارای گشتاور کافی برای توقف در مدت زمان تعیین شده است. امروزه استفاده از الکتروموتور ترمزدار در بسیاری از صنایع و کاربردها اهمیت و رواج زیادی یافته است. الکتروموتور ترمزدار، دینام کلاچدار یا موتور کلاچ دار نیز نامیده میشود.
کاربرد الکتروموتور ترمزدار
پرمصرفترین مدل الکتروموتور ترمزدار از نوع موتور سه فاز است که برخی از کاربردهای آن عبارتاند از:
- بالابرها
- الکتروموتور گیربکس دار
- صنایع غذایی
- آسانسور
- تاور کلایمرها
- انواع جرثقیل وینچی
- نوار نقالههای انتقال مواد تحت زاویه
- دستگاه بسته بندی و شیرینگ
ویژگیهای الکتروموتور ترمز دار
موتورهای ترمزدار ویژگی های زیادی دارند، که در زیر به برخی از این موارد اشاره شده است:
- امکان استفاده همراه با اینورتر در همه مدلها
- ابعاد و اندازههای مطابق با استاندارد IEC
- امکان کار به صورت پیوسته
- طراحی کاملا مهندسی شده
- داشتن دیسکهای ترمز بزرگ مناسب برای ترمزهای با گشتاور بالا یا برای استفاده طولانی مدت
- امکان آزاد کردن ترمز به صورت دستی
- عملکرد بسیار سریع
- جعبه ترمینال مشترک و یا به صورت جداگانه
- اینرسی بسیار کم در روتور
- امکان نصب از پایه و یا فلنج کوچک (B14) یا بزرگ (B5)
طرز کار ترمز الکتروموتور
یک دیسک که به محور موتور متصل است بین دو صفحه فلزی محبوس شده است. یکی ثابت است و دیگری تحت فشار فنر به صورت محوری حرکت میکند. هنگام اتصال جریان، نیروی مغناطیسی باعث تقویت مگنت و فشردهسازی فنر شده و باعث میشود تا شفت به صورت آزادانه بچرخد.
هنگامی که عمل ترمزگیری انجام میشود، یعنی فنرها آزاد میشوند، فشار به صفحات فلزی که روی دیسک عمل میکنند وارد میشود.
انواع ترمزهای الکتروموتور
ترمز موتورهای الکتریکی انواع مختلفی دارد که در ادامه بررسی میکنیم:
- ترمز الکترومکانیکی یا مگنتی
- ترمز به وسیله اینورتر
- ترمز DC
- ترمز جریان مخالف یا معکوس
ترمز الکترومکانیکی یا مگنتی
عملکرد این نوع از ترمزها به صورت الکترومکانیکی است. ترمزهای مکانیکی از دو دیسک درست شدهاند که یکی ثابت و دیگری متصل به شفت اصلی الکتروموتور است. ديسکهایی که در اين نوع از ترمزها به وسيله لنت و فنر به هم متصل شدهاند در لحظه اتصال جريان برق به موتور، به وسیله يک آهنربا که موازی با مدار استاتور قرار گرفته از اتصال جدا شده و باعث چرخیدن دوباره شفت روتور میشود. مواردی که از این نوع الکتروموتور ترمز دار استفاده میشود عبارتاند از: آسانسورها، بالابرهای نفربر و کليه دستگاههايی که نياز به توقف در زير بار دارند.
ترمزهای مگنتی یا الکترومغناطیسی نیز جزو ترمزهای الکترومغناطیسی به شمار میروند.
ترمز به وسیله اینورتر
این نوع از ترمز با امنیت و استاندارد بالایی که دارد از بهترین انواع ترمزها است. در ترمز با اینورتر که به صورت پیش فرض در درایو فعال است، با فرمان ترمز یا stop موتور با زمان تعریف شده زمان توقف، ایست میکند.
ترمز جریان مستقیم یا DC
یک روش ترمز بسیار مطمئن و مطلوب که در سیستمهای پرقدرت نیز پرکاربرد است، استفاده از ترمز DC است. در ترمز جریان مستقیم، سیم پیچ استاتور به یک ولتاژ DC پایین متصل میشود. با قطع برق اصلی، برق جریان مستقیم به استاتور اعمال میشود. این جریان DC یک شار ثابت در فاصله هوایی موتور ایجاد میکند. روتور که تمایل به ادامه چرخش دارد اما این میدان مغناطیسی مخالف حرکت آن عمل میکند و روتور متوقف میشود. پس از ترمز و توقف روتور، بایستی یک تایمر این جریان DC را از موتور جدا کند.
ترمز جریان مخالف یا معکوس
در الکتروموتورهای سه فاز القایی، موتور از برق شبکه قطع میشود و در حالیکه به گردش ادامه میدهد، برای لحظهای کوتاه جای دو فاز عوض میشود. این تغییر فاز به سرعت از حرکت روتور جلوگیری و موتور را متوقف میکند. نکته مهم اینکه بایستی این حالت تغییر فاز به کمک یک مدار حفاظتی از شبکه جدا شود تا الکتروموتور در جهت عکس شروع به دوران نکند.
نکات مهم در انتخاب ترمز الکتروموتور
مواردی که هنگام انتخاب ترمز الکتروموتور باید در نظر بگیرید:
- سایز فریم
- توان
- دور بر دقیقه (RPM)
- فضای لازم برای نصب و دسترسی
نحوه نصب ترمز مگنتی روی الکتروموتور
نصب ترمز روی الکتروموتور نیاز به دانش فنی و تخصصی دارد. لازم است گشتاور ترمز با گشتاور مورد نیاز برای توقف موتور را داشته باشد. مراحل نصب ترمز به شرح زیر است:
- ابتدا درب باد انتهای موتور باز شود.
- پروانه از موتور جدا شود.
- شفت موتور و طول آن افزوده میشود تا ترمز روی آن جای بگیرد.
- ترمز با استفاده از هزار خار روی شفت نصب گردد.
- فاصله بین لنتها و دیسک تنظیم شود.
- سیمهای ترمز به مدار کنترل موتور متصل شود.
- پروانه مجددا نصب و در محل خود قرار میگیرد.
- با توجه به اضافه شدن ترمز و طول شفت، باید درب باد جدید روی موتور نصب شود.
در صورت نیاز میتوانید برای نصب ترمز روی الکتروموتور به افراد متخصص مراجعه کنید و راهنمایی لازم را کسب کنید. مجموعه کالا صنعتی آماده ارائه خدماتی مانند تأمین و نصب انواع ترمز روی الکتروموتور تک فاز و الکتروموتور سه فاز است.
معرفی برترین برندهای الکتروموتور ترمزدار
نکتهای که باید مد نظر قرار داشت این است که در کشور ما الکتروموتوری که در حالت عادی به صورت کارخانهای، ترمزدار شود و در بازار با برندهای مختلف موجود باشد، وجود ندارد.اما میتوان الکتروموتورها را به صورت جداگانه و کارگاهی ترمزدار کرد و یا الکتروموتور ترمز دارد مورد نظر با به سازنده ها سفارش داد. با توجه به آنچه گفته شد توصیه میشود ابتدا الکتروموتور مطابق با نیازهای خود را تهیه کنید، سپس از افراد متخصص برای نصب ترمز کمک بگیرید. وبسایت کالا صنعتی تامین کننده انواع الکتروموتورهای باکیفیت داخلی و خارجی است؛ بنابراین چنانچه قصد خرید الکتروموتور و ترمز مورد نیاز خود را دارید میتوانید موتورهای مختلف را بررسی کنید یا از کارشناسان باتجربه کالاصنعتی کمک بگیرید.
بهترین برندهای ترمز الکتروموتور
بهترین برندهای ترمز موتور که وبسایت کالا صنعتی آمادگی تأمین آن ها را دارد عبارتند از:
- ترمز الکتروموتور زینلی (ZICO)
- ترمز الکتروموتور EMF ترک
- ترمز الکتروموتور Dereli ترک
- ترمزهای اروپایی
خرید الکتروموتور ترمزدار
هنگام خرید الکتروموتور ترمز دار، حتماً به نوع ترمز، ظرفیت و برند آن توجه کنید؛ ترمزهایی که روی الکتروموتور نصب می شوند از نوع مغناطیسی هستند.
ترمز کفشکی، نوع دیگری از سیستم ترمزگیری موتورها است که روی تجهیزات مرتبط با موتور مانند کوپلینگ اثر می گذارد. این ترمز دارای دو کفشک و یک موتور خاص است که در هنگام فعال سازی، کوپلینگ موتور را به وسیله کفشک ها قفل می کند؛ ترمزهای کفشکی برای کاربردهای سنگین که نیاز به ایمنی بالایی دارند (مانند موتور گیربکس آسانسور)، استفاده می شوند. با خرید الکتروموتور ترمزدار از کالاصنعتی، می توانید الکتروموتور و ترمز را از بهترین برندهای داخلی، ترک یا اروپایی سفارش داده و به صورت نصب شده روی موتور تحویل بگیرید.
قیمت الکتروموتور ترمزدار
قیمت الکتروموتور ترمزدار به عوامل مختلفی مانند نوع الکتروموتور، نوع ترمز، ظرفیت ترمز و برند ترمز بستگی دارد. در مجموع قیمت الکتروموتور ترمزدار نسبت به الکتروموتور ساده بیشتر است؛ این افزایش قیمت به دلیل هزینه های خرید، نصب و نگهداری ترمز است. عوامل مؤثر در قیمت الکتروموتور ترمزدار عبارتند از:
- نوع الکتروموتور: موتورهای تک فاز معمولاً گرانتر از الکتروموتور سه فاز هستند.
- نوع ترمز: ترمزهای مغناطیسی انواع مختلفی مانند تک فاز، سه فاز، تک لنت و دو لنت دارند؛ ترمزهای تک لنت بیشتر برای موتورهای توان پایین و پوسته آلومینیومی استفاده شده و ترمزهای دو لنت، برای موتورهای چدنی با توان بالا بکار می روند.
- ظرفیت ترمز: هرچه ظرفیت ترمز بیشتر باشد، قیمت الکتروموتور نیز بیشتر می شود.
- برند: شرکت های مختلف ایرانی، ترک، اروپایی و چینی در حال تولید و عرضه ترمز الکتروموتور هستند؛ مسلماً قیمت محصولات برندهای معتبر و شناخته شده، بیشتر از محصولات مشابه خواهد بود.
برای اطلاع از بهترین و جدیدترین قیمت الکتروموتور ترمزدار با کارشناسان فروش کالا صنعتی در ارتباط باشید.