بیشتر مناطق کشورمان ایران، دارای آبوهوای گرم و خشک بوده و از کولرهای آبی برای خنکسازی محیط در این مناطق استفاده میشود. کولرهای آبی با ظرفیت هوادهی مختلفی تولید میشوند که بر حسب CFM بیان میشود. این ظرفیت بیانگر این است که کولر در هر دقیقه چند فوت مکعب هوا را جابهجا میکند و یکی از عوامل مهم در انتخاب کولر و موتور کولر متناسب با آن است.
موتور کولر وظیفه چرخاندن پروانه فن را بر عهده داشته و متناسب با ظرفیت کولر آبی انتخاب میشود. این الکتروموتور با نام دینام کولر نیز شناخته میشود و رایجترین نوع آن، موتورهای تکفاز القایی دارای دو سرعت هستند. وبسایت کالا صنعتی، انواع موتور کولر با مشخصات فنی مختلف از بهترین برندهای بازار را با قیمتی مناسب ارائه مینماید. برای ثبت سفارش از وبسایت و یا تماس با شمارهتلفن ۰۲۱۹۱۳۰۴۳۰۰ با ما در ارتباط باشید. در ادامه به معرفی انواع موتور کولر و راهنمای انتخاب آنها میپردازیم.
انواع موتور کولر
بهطورکلی انواع موتور کولر را بر اساس جریان برق مصرفی به سه دسته تقسیم میکنند:
- موتور کولر جریان متناوب (AC)
- موتور کولر جریان مستقیم (DC)
- موتور کولر یونیورسال (AC/DC)
موتور کولر AC
از آنجاییکه بیشتر کولرهای آبی با برق تکفاز خانگی کار میکنند، موتور تکفاز کولری پرمصرفترین نوع این محصولات به شمار میرود. این موتورها معمولاً با توانهای زیر ارائه میشوند:
- 0.18 کیلووات (یکچهارم اسب بخار)
- 0.25 کیلووات (یکسوم اسب بخار)
- 0.37 کیلووات (یکدوم اسب بخار)
- 0.55 کیلووات (سهچهارم اسب بخار)
توانهای گفته شده بهصورت تک خازن یا دو خازن قابل سفارش هستند. راحتترین راه تشخیص توان موتور کولر، بر اساس رنگ دسته آنها است. موتورهای سهچهارم اسب با دسته سبز، موتورهای یکدوم اسب با دسته سفید و موتورهای یکسوم اسب با دسته قرمز تولید میشوند. رنگ دسته موتور موتوژن یکچهارم اسب بخار، زردرنگ و موتور کولر الکتروژن یکچهارم اسب با دسته مشکی رنگ ارائه میشود.
موتور کولر DC
یکی دیگر از انواع موتور کولر آبی، موتورهای BLDC یا Brushless DC Motor است که به موتورهای بدون جاروبک نیز معروف است. این نوع موتور دی سی در مقایسه با موتورهای کولر آبی معمولی مزایای منحصربهفردی دارد. از جمله:
- مصرف برق کمتر
- راندمان بالاتر
- نویز و لرزش کمتر
- طول عمر بیشتر
- نگهداری آسانتر
این موتورها از آهنربای دائمی برای ایجاد میدان مغناطیسی استفاده نموده و در نتیجه راندمان بالاتری دارند. اما به دلیل قیمت بیشتر و طراحی پیچیدهتر متقاضیان بسیار کمتری نسبت به موتور کولر AC دارند.
موتور کولر یونیورسال
موتور کولر یونیورسال، نوع دیگری از الکتروموتور است که هم با جریان مستقیم و هم با جریان متناوب کار میکند. در موتورهای یونیورسال از کموتاتور برای تغییر جهت جریان در سیمپیچهای روتور استفاده میشود؛ به همین علت، اتلاف انرژی در کموتاتورها منجر به بازده پایین موتور کولر میشود. علاوه بر این، عمر کاری موتورهای یونیورسال نیز نسبت به موتورهای AC و BLDC کمتر است.
باتوجهبه موارد گفته شده، میتوان نتیجه گرفت که موتور کولر تکفاز، بهترین گزینه از نظر قیمت، کارایی و تعمیر و نگهداری است.
خرید موتور کولر
در جدول زیر، اطلاعات لازم برای انتخاب و خرید موتور کولر ارائه شده است:
موتوژن و الکتروژن، دو شرکت شناخته شده در زمینه تولید انواع موتور کولر هستند که با قیمتی بسیار مناسب و 2 سال گارانتی، در وبسایت کالا صنعتی ارائه میشوند. ویژگیهای کلیدی موتور کولر موتوژن و الکتروژن عبارتاند از:
- این موتورها با سایز فریم 52 تولید میشوند و برای تمامی کولرهای آبی موجود در ایران قابلاستفاده هستند.
- موتور کولرهای موتوژن بهمنظور مصرف انرژی کمتر، راندمان و عمر کاری بالاتر، فقط بهصورت دو خازن ارائه میشوند؛ اما موتور کولر الکتروژن در دو نوع تک خازن و دو خازن ارائه میشود.
- کولرهای آبی از نظر ساختار و مکانیزم چرخش فن به دو دسته سانتریفیوژ و آکسیال تقسیمبندی میشوند. بیشتر کولرهای آبی خانگی از نوع سانتریفیوژ بوده و هوا توسط پروانه به داخل مکیده شده و سپس با فشار به بیرون پرتاب میشود. در مقابل، کولرهای آکسیال، از فن پروانهای استفاده نموده و هوا را بهصورت محوری (در یک خط مستقیم) به داخل کولر کشیده و سپس از میان پدهای سلولزی عبور میدهند. هر دو شرکت موتوژن و الکتروژن، انواع موتورهای مناسب برای کولرهای سانتریفیوژ (کولرهای معمولی) و آکسیال را ارائه میدهند.
برای دریافت مشاوره فنی رایگان در خصوص انتخاب و خرید موتور کولر از طریق شمارهتلفن ۰۲۱۹۱۳۰۴۳۰۰ با ما در ارتباط باشید.
قیمت موتور کولر
قیمت موتور کولر به عواملی مختلفی بستگی دارد و در بازار، موتورهای کولر با قیمت های متفاوتی عرضه می شوند. موتورهایی با کیفیت بالا و برندهای معتبر قیمت بالاتری دارند. همچنین، موتورهایی که با توان بیشتری عرضه می شوند، قیمت بیشتری دارند. در فصل هایی که استفاده از کولر بیشتر است، مانند تابستان، قیمت موتور کولر نیز افزایش می یابد. در هر صورت، قبل از انتخاب دینام کولر، بهتر است با تحقیق در بازار و مقایسه قیمت ها، انتخاب بهتری داشته باشید. عوامل مختلفی می توانند بر قیمت موتور کولر تاثیر بگذارند، از جمله:
- برند: برندهای مختلف موتور کولر را تولید می کنند و برندهای معروف و محبوب معمولاً قیمت بالاتری دارند.
- کیفیت: کیفیت موتور کولر می تواند بر قیمت آن تاثیر بگذارد. موتورهای با کیفیت بالاتر معمولاً قیمت بیشتری دارند.
- سایز: سایز موتور کولر نیز می تواند بر قیمت آن تاثیر بگذارد. موتورهای بزرگتر معمولاً قیمت بیشتری دارند.
- توان: توان موتور کولر برای جذب هوا و تولید هوای سرد نیز تاثیر بر قیمت آن دارد. معمولاً موتورهای با توان بیشتر، قیمت بیشتری دارند.
- سرعت: سرعت موتور کولر نیز می تواند بر قیمت آن تاثیر بگذارد. موتورهای با سرعت بالاتر ممکن است قیمت بیشتری داشته باشند.
- مصرف انرژی: موتورهایی که کمترین میزان انرژی را مصرف می کنند، معمولاً قیمت بیشتری دارند.
- فصل: قیمت موتور کولر در فصل هایی که استفاده از کولر بیشتر است، مانند تابستان، معمولاً افزایش می یابد. این به دلیل افزایش تقاضا برای محصول در فصل های گرم سال است.
- قابلیت های اضافی: برخی موتورهای کولر دارای قابلیت های اضافی مانند ریموت کنترل، تایمر و تنظیمات خاص دیگر هستند که ممکن است قیمت آن ها را افزایش دهد.
در نهایت، باید توجه داشت که قیمت موتور کولر تنها یکی از عواملی است که در انتخاب آن باید مدنظر قرار گیرد. عوامل دیگری مانند کیفیت، سایز و توان موتور نیز باید در انتخاب مورد توجه قرار گیرند. در نظر داشته باشید که برای نصب موتور کولر باید اجزای مناسبی را انتخاب کرد از جمله مهمترین اجزای کولر، پمپ است که خرید اینترنتی پمپ کولری موتوژن را به شما پیشنهاد میکنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان کالا صنعتی در تماس باشید.
اجزای موتور کولر
شناخت اجزای داخلی موتور کولر به شما کمک می کند تا در صورتی که مشکلی برای دینام کولر شما پیش آمد بتوانید راحتتر مشکل را برطرف کنید تا در صورت نیاز آن را جایگرین کنید. در تصویر بالا اجزای مختلف موتور کولر به شما نشان داده شده است و در ادامه به بررسی مهمترین قسمت های مختلف موتور کولر می پردازیم:
- فریم: الکتروموتورها در اندازه های مختلفی تولید می شوند؛ اغلب موتورهای کولر با سایز فریم 56 و از جنس فولاد ساخته می شوند. با توجه به اینکه این موتورها در محیطی مرطوب قرار دارند، از پوشش رزین پلی استر بر روی آن ها استفاده می شود. بیشتر موتورهای حال حاضر مجهز به سیم ارت (Earth) هستند و برای جلوگیری از هرگونه شوک الکتریکی و برق گرفتگی احتمالی از بدنه موتور، قبل از اتصال الکتروموتور به جریان برق باید سیم ارت را به محل مربوطه نصب کنید.
- شفت: موتور کولری با یک شفت خروجی تولید می شود و شفت آن ها به وسیله لایه محافظ رطوبتی پوشش داده شده است.
- روتور: روتور موتور کولر آبی از نوع قفس سنجابی و آلومینیومی می باشد. کلید گریز از مرکز مخصوص نیز روی شفت و داخل الکتروموتور تعبیه می شود.
- براکت ها: براکت های موتور کولری نیز از آلیاژ آلومینیوم تولید شده و سوئیچ مخصوص (ترمینال) روی براکت عقب الکتروموتور سوار می شود. محل نصب سیم ارت نیز روی براکت عقب و علامت خاص خود مشخص شده است.
- خنک کاری: خنک کاری دینام کولر با استفاده از پره های روتور انجام می شود. با چرخش روتور، هوا از براکت ها به داخل مکیده شده و از سوراخ هایی که روی فریم هستند به بیرون هدایت می شود.
- روغن کاری: موتورهای کولری که در وبسایت کالا صنعتی به شما ارائه می شود نیازی به روغنکاری ندارند و همگی آماده کار دائم هستند.
- درجه حفاظت: به طور معمول الکتروموتورهای کولری استاندارد های حفاظتی مانند IP22 را دارند و مقاومت لازم جهت ورود اجسام خارجی و قطرات آب را در محیط مرطوب کولر دارند.
- پولی کولر آبی: پولی قطعه ای است که وظیفه ی انتقال قدرت از موتور به فن را برعهده دارد. پولی های استفاده شده برای نصب موتور کولر عموما از جنس آلومینیوم خشک هستند و توجه داشته باشید که در هر کولر از دو نوع پولی استفاده می گردد که پولی کوچکتر بر روی محور شفت موتور و پولی بزرگتر بر روی محور شفت فن قرار می گردد.
صورت قرارگیری پولی به صورتی می باشد که بر روی یک صفحه ی فرضی قرار گرفته می شود که در غیر این صورت موجب خوردگی تسمه می شود. این نوع موتور کولر دارای دو سرعت می باشد:
- دور کند با 10/1 اسب بخار (0.007 کیلو وات) و 1/2 آمپر و 950 دور در دقیقه می باشد.
- دور تند با 1/3 اسب بخار (0.25 کیلو وات) و 3.2 آمپر و 1425 دور در دقیقه می باشد.
در ادامه میتوانید نقشه انفجار موتور کولر را مشاهده کنید.