الکتروموتور سه فاز از خانواده موتورهای AC است که در صنایع بزرگ کاربرد فراوانی دارد. موتور سه فاز معمولا از نوع قفس سنجابی است و با توانهای 1/12 اسب تا چند صد اسب بخار تولید میشود. الکتروموتور سه فاز به دلیل عملکرد بهتر، کنترل آسانتر و استفاده گسترده در صنعت و سیستمهای قدرت، بسیار محبوب است. از نظر تقسیمبندی الکتروموتور، دینام صنعتی سه فاز در میان الکتروموتورهای القایی جای میگیرد.

الکتروموتور سه فاز چیست؟
همان طور که مشخص است، الکترو موتور سه فاز برای ایجاد نیروی مکانیکی، از منبع تغذیه سه فاز استفاده میکند. این نوع موتورها در مقایسه با موتورهای تک فاز، قدرتمندتر، کارآمدتر و قابل اعتمادتر هستند و به همین دلیل بهطور گسترده در مصارف صنعتی سنگین به کار گرفته میشوند. در الکتروموتور سه فاز جریان برق سه فاز از طریق سیمپیچهای استاتور عبور و یک میدان مغناطیسی دورانی را در استاتور ایجاد میکند که باعث راه اندازی روتور میشود.
الکترو موتور سه فاز قفس سنجابی
انواع الکتروموتور سه فاز را میتوان به دو دسته سنکرون و آسنکرون (القایی) تقسیمبندی کرد. در موتورهای القایی نیز، روتور به دو شکل قفس سنجابی و سیمپیچی شده تولید میشود. چیزی در حدود 90 درصد موتورهای سه فاز از نوع قفس سنجابی هستند.

قیمت الکتروموتور سه فاز
قیمت الکتروموتور سه فاز یکی از مهمترین مواردی است که افراد در انتخاب آن در نظر میگیرند. در اینجا به عوامل تاثیرگذار در قیمت دینام صنعتی سه فاز اشاره میکنیم:
- توان الکتروموتور: الکتروموتور با توان بالاتر، قیمت بالاتری هم دارد
- کیفیت ساخت، مواد اولیه، تکنولوژی به کار رفته و میزان سر و صدا
- برند الکتروموتور و اعتبار آن در بازار
- عوامل بازاریابی مانند خدمات پس از فروش، گارانتی و خدمات پشتیبانی
- محل ساخت: یک عامل تاثیرگذار دیگر در قیمت الکتروموتور سه فاز، کشور سازنده است. انواع الکتروموتور چینی، اروپایی و ایرانی در بازار موجودند و هر کدام قیمت متفاوتی دارند
فروشگاه اینترنتی کالاصنعتی یکی از بزرگترین و معتبرترین تامینکنندگان انواع تجهیزات صنعتی در کشور است؛ چنانچه قصد خرید، انتخاب و استعلام قیمت دینام صنعتی سه فاز را دارید یا نیازمند کسب اطلاعات و مشاوره فنی در این زمینه هستید، با کارشناسان باتجربه ما تماس بگیرید.
خرید الکتروموتور سه فاز
چنانچه قصد خرید الکتروموتور سه فاز را دارید، بایستی نکات زیر را در نظر بگیرید:
- توان موتور: مهمترین نکته در خرید دینام سه فاز، توان آن است؛ بهتر است توان موتور، مقداری بیشتر از نیاز شما باشد تا در صورت نیاز به توان بیشتر، مشکلی ایجاد نشود
- مواد اولیه و کیفیت ساخت: خرید الکتروموتور سه فاز با کیفیت ساخت بالا، عمری طولانیتر و کارایی بالاتری نیز به همراه دارد
- نوع کاربری: نوع کاربری موتور یک عامل مهم در خرید الکتروموتور سه فاز است. بهتر است برای کاربردها و محیطهای صنعتی از موتورهای با کارایی و استحکام بالا استفاده کنید
- نحوه اتصال: نیاز به پایهدار یا فلنجدار بودن الکتروموتور را در نظر داشته باشید
- اندازه موتور: هنگام خرید الکتروموتور سه فاز توجه داشته باشید که ابعاد (سایز فریم) موتور با نیاز شما مطابقت داشته باشد
- گارانتی: خرید دینام صنعتی سه فاز با گارانتی، به معنای تضمین و اطمینان در خرید و استفاده از آن است؛ در نتیجه از موتورهایی با گارانتی بلندمدت و خدمات پس از فروش استفاده کنید
برای کسب مشاوره در انتخاب و خرید الکتروموتور سه فاز با کارشناسان کالاصنعتی تماس بگیرید.
اجزای الکتروموتور سه فاز
الکتروموتور سه فاز شامل بخشهای مختلفی از جمله استاتور، روتور، پروانه خنککننده، بلبرینگ و پوسته است. استاتور نیز که بخش ثابت موتور است از مجموعهای از ورقهای فولادی تشکیل شده و دو قسمت اصلی دارد:
- سیم پیچ هسته مغناطیسی استاتور
- بدنه استاتور

کاربرد موتورهای سه فاز
کمتر واحد صنعتی یا تولیدی را میتوان یافت که در آن از دینام سه فاز استفاده نشود. برای نمونه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده در لوکوموتیو قطارها
- استفاده در خودروسازی
- استفاده در صنایع مربوط به معدن
- استفاده در صنایع دریایی و همچنین استخراج نفت و گاز و پتروشیمی
- استفاده از الکتروموتور سه فاز در صنایع مربوط به دارو و لوازم بهداشتی
- استفاده در صنعت کشاورزی و فولاد و بسیاری موارد دیگر
مزایا دینام برق صنعتی 3 فاز
- کارایی بالا: الکتروموتور سه فاز با داشتن سهفاز جریان، در تولید انرژی مکانیکی کارایی بالایی دارد و توان بیشتری هم تولید میکند.
- ساختار ساده: سادهتر بودن ساختار دینام سه فاز نسبت به الکتروموتور تک فاز باعث کاهش قیمت آن در توانهای یکسان میشود.
- عمر طولانی: ساختار ساده و کارایی بالا، باعث میشود دینام ۳ فاز عمر طولانیتری داشته باشد.
- قابلیت کنترل بهتر: با توجه به داشتن سه فاز جریان، کنترل توان و جریان این موتورها بهتر است.
معایب دینام برق صنعتی 3 فاز
- نیاز به سیمکشی سه فاز: الکتروموتورهای سه فاز، نیاز به سیستم سیمکشی سه فاز دارند و این موضوع هزینه و پیچیدگی در سیمکشی را افزایش میدهد.
- بزرگی و حجم بیشتر: معمولا موتورهای سه فاز در توانهای بیشتر، ابعاد و حجم بیشتری هم دارند.
- راه اندازی پیچیده: این موتورها، برای شروع به کار نیاز به تجهیزات و مدارهای اضافی دارند. همچنین چون جریان راه اندازی بالایی دارند بایستی به روشهای مختلف این جریان را کنترل کرد.
نحوه عملکرد الکتروموتور سه فاز
در الکتروموتورهای سه فاز بین فازهای منبع تغذیه اختلافات زاویه وجود دارد. این موضوع باعث ایجاد یک میدان الکترومغناطیسی دوار در درون موتور میشود. استاتور این موتورها دارای سه سیمپیچ با اختلاف فاز مکانی 120 درجه است که همین اختلاف فاز مکانی باعث چرخش روتور و در نتیجه چرخش شفت موتور میشود. سرعت الکتروموتور سه فاز به فرکانس تغذیه و تعداد قطبهای آن بستگی دارد؛ بنابراین با تغییر فرکانس منبع تغذیه میتوان سرعت آن را کنترل کرد.
راه اندازی موتور القایی سه فاز به روش مستقیم
نخستین روش راهاندازی الکتروموتور سه فاز، اتصال مستقیم فازهای موتور به منبع تغذیه سه فاز است. از آنجا که در این روش جریان زیادی از مدار کشیده و ضربههای مکانیکی زیادی به موتور وارد میشود، در عمل کاربرد زیادی ندارد و از روشهای دیگر استفاده میشود.
راه اندازی موتور سه فاز به روش ستاره مثلث
راهاندازی الکتروموتور سه فاز به روش ستاره - مثلث از جمله روشهای معروف برای راهاندازی است. در این روش، ابتدا موتور به روش ستاره راهاندازی میشود و پس از آنکه به موتور به سرعت مشخصی رسید، اتصال آن به منبع تغذیه، به روش مثلث تبدیل میشود. مزیت روش ستاره نسبت به مثلث این است که ولتاژ کمتری بر روی هر سیم پیچ قرار میگیرد و موتور القایی با سرعت کمتری راهاندازی میشود؛ در نتیجه موتور ضربههای مکانیکی کمتری وارد میکند. پس از آن برای افزایش سرعت موتور، به وسیله یک کلید، اتصال آن به مثلث تغییر میکند.
در شکل زیر سیم بندی موتور سه فاز به روش ستاره مثلث را مشاهده میکنید:

راه اندازی موتور القایی به روش نرم یا soft starter
یک روش رایج دیگر در راه اندازی الکتروموتور سه فاز، استفاده از سافت استارتر است. در این روش هم ابتدا موتور با دور کم راه اندازی و سپس به دور نامی میرسد. میتوان با انجام تنظیمات این تجهیز مدت زمان لازم برای سوییچ از سرعت اولیه تا دور نامی را تعیین کرد.

روش راه اندازی موتور القایی با درایو
پیشرفتهترین روش راهاندازی موتور القایی سه فاز استفاده از درایو اینورتر است. در این روش جریان راهاندازی به مقدار زیادی کاهش مییابد و نیز امکان کنترل سرعت موتور فراهم میشود. استفاده از درایو مزایای زیادی چون صرفهجویی در انرژی مصرفی موتور، کنترل دقیق سرعت، بالا بردن دقت فرایند، حفاظت از موتور در برابر اضافه جریان و ولتاژ و مواردی از این قبیل را به دنبال دارد؛ با این حال هزینه اولیه بیشتری دارد و پیچیدگی آن بیشتر است.

انواع برند الکتروموتور سه فاز
با توجه به رشد روزافزون صنایع و واحدهای تولیدی در جهان، تقاضا برای موتورهای الکتریکی نیز افزایش یافته است؛ به همین دلیل تولید محصولات مربوط به الکتروموتورها در حال افزایش است. از طرف دیگر تولیدکنندگان الکتروموتورها نیز در حال نوآوری در بازارهای جهانی هستند. در حال حاضر شرکتهای زیادی در سطح جهان در زمینه تولید الکتروموتور فعالیت میکنند. همچنین چند برند معتبر و باکیفیت الکتروموتور ایرانی نیز در کنار برندهای چینی و اروپایی در بازار کشور حضور چشمگیری دارند.
الکتروموتورهای سهفاز ایرانی
برترین برندهای ایرانی الکتروموتور سه فاز عبارتاند از:
الکتروموتورهای سهفاز خارجی
انواع الکتروموتور سه فاز خارجی را میتوان به برندهای چینی و اروپایی تقسیمبندی کرد.
برندهای الکتروموتور چینی:
الکتروموتور سه فاز اروپایی:
- الکتروموتور زیمنس
- الکتروموتور ABB
- الکتروموتور WEM
- الکتروموتور WEG
- الکتروموتور ELK
- الکتروموتور GAMAK
در پایان به استحضار مشتریان گرامی میرساند که کالاصنعتی انواع الکتروموتور سه فاز را در برندهای مختلف ایرانی و خارجی و در توانهای مختلف تامین میکند. در صورت نیاز به خرید یا استعلام قیمت دینام صنعتی سه فاز، با کارشناسان ما تماس بگیرید.