مکش هوا یا گاز از یک فضای مشخص توسط نوعی از پمپها به نام پمپ وکیوم یا خلا انجام میشود. این پمپها قادرند با مکش ذرات هوا، فشار نسبی را کاهش و تا نزدیکی صفر برسانند. پمپ وکیوم آبی یا پمپ وکیوم رینگ آبی نوعی پمپ وکیوم است که توسط آب خنک میشود. پمپ وکیوم آبی به دلیل استفاده از آب برای خنکسازی بسیار تمیزتر عمل کرده و برای کاربردهای بهداشتی، استریلیزه و بیمارستانی مناسبتر هستند؛ هرچند کاربردهای بیشتری دارند که در ادامه معرفی خواهند شد.
قیمت پمپ وکیوم آبی
بطور کلی در همه انواع پمپ وکیوم دو پارامتر اصلی شامل ظرفیت خلاسازی و فشار مکش بسیار مهم میباشد و عامل اصلی در تعیین قیمت آنها میباشد. پمپ وکیوم آبی نیز به همین صورت است و علاوه بر مقدار دبی خلاسازی و فشار مکش، برند تولیدکننده نیز عوامل موثر در قیمت میباشد.
- قیمت پمپ وکیوم آبی با توجه به ظرفیت خلاسازی: با افزایش میزان حجم هوایی که پمپ وکیوم آبی میتواند مکش کند، قیمت آن نیز افزایش مییابد.
- قیمت پمپ وکیوم آبی با توجه به فشار مکش: هر چقدر فشار مکش بیشتر باشد و پمپ بتواند فشار فضای معین را به مقدار کمتری برساند، در واقع دقت خلاسازی آن بیشتر بوده و قیمت پمپ وکیوم آب در گردش بیشتر خواهد بود. پمپ وکیوم آبی نسبت به پمپ وکیوم خشک دقت بالاتری دارد.
- قیمت پمپ وکیوم آبی با توجه برند تولیدکننده: برند و کشور سازنده عامل مهمی در قیمت یک پمپ وکیوم میباشد. برند به نوعی کیفیت و ضمانت کالا را تعیین میکند. دو برند ایرانی شامل متحد و کیان پارس سازنده پمپهای وکیوم آبی هستند. برای استعلام قیمت هر کدام از آنها میتوانید با کارشناسان تماس بگیرید.
خرید پمپ وکیوم آبی
قبل از خرید پمپ وکیوم آبی باید به چند پارامتر توجه کرد:
- اولین مورد نوع کاربریای است که قرار است پمپ وکیوم در آن استفاده شود. در ابتدا باید مطمئن شد که پمپ وکیوم آبی مناسب کاربری مدنظر میباشد یا سایر پمپها مناسبتر هستند.
- مورد دوم، مقدار ظرفیت خلاسازی و فشار مکش مورد نیاز است. با توجه به دبی و فشار مدنظر و با رجوع به مدلهای موجود میتوان انتخاب را انجام داد.
- مورد سوم شرایط گارانتی، خدمات پس از فروش، کیفیت و قیمت پمپ وکیوم آب مدنظر است. با توجه به بودجه درنظر گرفته شده در بین برندهای موجود در بازار میتوان مورد مناسب را انتخاب کرد. پیشنهاد میشود حتما قبل از خرید پمپ وکیوم آبی با مشاوران و کارشناسان خبره مشورت کنید.
انواع پمپ وکیوم آبی
پمپهای وکیوم آبی را میتوان از نظر تعداد پروانه، نوع سیل آببندی و نوع کوپلینگ به سه نوع زیر تقسیم کرد:
- انواع پمپ وکیوم آبی از لحاظ تعداد پروانه: تک پروانه و دو پروانه
- انواع پمپ وکیوم آبی از لحاظ سیل آببندی: با سیل مکانیکی و با پکینگ
- انواع پمپ وکیوم آبی از لحاظ نوع کوپلینگ: مستقیم و غیر مستقیم
برندهای تولیدکننده پمپ وکیوم آبی
- پمپ وکیوم کیان پارس
- پمپ وکیوم متحد
دو برند مطرح داخلی، سازنده پمپ وکیوم آبی هستند. پمپ وکیوم کیان پارس سری KPV در دو مدل چدنی و استیل با حداکثر دبی 500 مترمکعب بر ساعت و فشار مکش مطلق 30 میلیمتر جیوه قابلیت خلاسازی دارد. پمپ وکیوم متحد سری MVP نیز تا حداکثر دبی 1000 مترمکعب بر ساعت و فشار مکش مطلق 30 میلیمتر جیوه میتواند خلا ایجاد کند.
نحوه عملکرد پمپ وکیوم آبی
پمپ وکیوم آبی همانند دیگر پمپهای وکیوم قادر به ایجاد فضای خلا میباشد اما فرآیند خلاسازی آن متفاوت است و مایع خنککاری آن آب میباشد.
پمپ وکیوم آب بطور کلی از دو قسمت اصلی تشکیل شده است؛ روتور (شامل شفت و پروانه) و بدنه (شامل سیلندر و سر سیلندر). حرکت دورانی و خارج از مرکز پروانه روی محور شفت پمپ در داخل سیلندر پرشده از آب، باعث تشکیل رینگ آب میشود. در جهت گردش پروانه با حرکت مداوم پرهها در داخل آب، حجم محدود بین دو سر سیلندر، پروانه و جداره داخلی (قسمت مکش) منجر به افزایش رینگ آب در یک طرف شده و عمل مکش یا ایجاد وکیوم صورت میگیرد و این حجم محدود در طرف دیگر کاهش یافته (قسمت دهش) و عمل تراکم هوا و بخار آب انجام میگیرد.
کاربرد پمپ وکیوم آبی
پمپ وکیوم آبی بطور کلی در جاهایی که نیاز به فرآیند خلاسازی دارند میتواند بکار رود اما به دلیل اینکه مشکل آلودگی ناشی از روغن که توسط پمپ وکیوم روغنی ممکن است اتفاق افتد را ندارد برای کاربردهای بهداشتی، دارویی، پزشکی و غذایی مناسبتر میباشد. کاربردهای پمپ وکیوم آب شامل:
- تخلیه هوا و گاز از هر نوع فضایی
- سیستم ساکشن مرکزی بیمارستانها و مراکز درمانی
- بستهبندی در صنایع غذایی، دارویی و...
- فرآیندهای گندزدایی، خشککردن و گاززدایی یا بوزدایی
- استریلیزاسیون در صنایع دارویی و پزشکی
- صنعت دامداری و گاوداری
- صنایع پارچهبافی، نساجی و چاپ
- صنایع تولید سرامیک، آجر، چینی، شیشه و بلور
- صنایع کاغذسازی و کارتنسازی
- صنایع چوب
- ریختهگری، صنایع فلزات و معادن