پمپ دیافراگمی
پمپ های دیافراگمی از نوع پمپ جابه جایی مثبت است که از ترکیبی از عملکرد رفت و برگشتی دیافراگم لاستیکی، ترموپلاستیک یا تفلون و دریچه های مناسب در دو طرف دیافراگم برای پمپاژ مایع استفاده می کند. به صورت کلی سه نوع پمپ دیافراگمی وجود داردکه به شرح زیر می باشد:
آنهایی که در آن دیافراگم با یک طرف در مایعات پمپ شده و در طرف دیگر در هوا یا مایع هیدرولیک محبوس شده است. دیافراگم انعطاف پذیر بوده که این امر باعث می شود تا حجم محفظه پمپ کم و زیاد شود. یک جفت سوپاپ چک یک طرفه از جریان برگشتی سیال جلوگیری می کند. مدلی که در آن از جابجایی مثبت حجمی استفاده می کنند. در این مدل، محرک اصلی دیافراگم الکترو مکانیکی است که از طریق میل لنگ، موتور دنده ای یا به صورت کاملا مکانیکی (مانند اهرم یا دسته) کار می کند. این روش با عمل ساده مکانیکی دیافراگم را خم می کند و یک طرف دیافراگم با هوای آزاد در تماس است. نوعی که از یک یا چند دیافراگم با حرکت آزاد با مایع پمپ شده در هر دو طرف استفاده می کنند. در این مدل نیز دیافراگم(ها) انعطاف پذیر می باشند و باعث تغییر حجم در طرفین می شوند.
پمپ های دو دیافراگمی
این نوع از پمپ دیافراگمی یکی از پرکاربردترین انواع پمپ های دیافراگمی است که از دو دیافراگم انعطاف پذیر تشکیل شده است. این دیافراگم ها رفت و برگشت متقابل داشته و یک محفظه موقت ایجاد می کنند که باعث ورود و خروج مایعات از طریق پمپ می شود. دیافراگم ها به عنوان دیواره جدا کننده بین هوا و سیال عمل می کنند. مکانیزم این پمپ به شرح زیر است. دیافراگم ها توسط شافت از طریق قسمت مرکزی که شیر هوا در آن قرار دارد متصل می شوند. شیر هوا با هدف هدایت هوای فشرده به پشت دیافراگم اول است که باعث دور شدن آن از قسمت مرکزی می شود. این دیافراگم باعث ضربه فشاری به سیال و خارج شدن آن از پمپ می شود. در همان حین، دیافراگم شماره دو در حال انجام یک ضربه مکشی است. در این مرحله، هوای پشت دیافراگم شماره دو به داخل محیط رانده می شود و باعث می شود فشار محیط سیال را به سمت مکش سوق دهد. شیر توپی مکش از جایگاه خود دور شده و باعث می شود مایعات از دریچه توپی به داخل محفظه سیال جریان یابد.
وقتی دیافراگم تحت فشار اول به پایان حرکت ضربه ای خود رسید، حرکت هوا از طریق دیافراگم اول به پشت دیافراگم دوم توسط دریچه هوا تغییر می یابد. هوای فشرده، دیافراگم شماره دو را از مرکز دور می کند و در نتیجه دیافراگم اول به سمت مرکز کشیده میشود. در محفظه پمپ شماره دو، شیر توپی تخلیه حرکت کرده، در حالی که در محفظه پمپ شماره یک عکس این اتفاق می افتد. پس از اتمام ضربه، دریچه هوا دوباره هوا را به پشت دیافراگم اول هدایت می کند و چرخه را دوباره به کار می اندازد.
مزایای استفاده از پمپ دیافراگمی
استفاده از این نوع از پمپ ها به دلیل کارایی زیاد و عمری نسبتا طولانی در بسیاری از صنایع و همچنین کشاورزی رایج است.
- دارای مکش بسیار خوبی هستند. بسته به قطر کارایی دیافراگم و قدرت ظربه آن برخی از آنها پمپ های کم فشار با سرعت جریان پایین هستند و برخی دیگر قادر به اتقال جریان های سیال بالاتر هستند. آنها می توانند لجن ها و دوغاب ها را با مقدار نسبتاً بالایی از محتوای ریز و جامد تمییز دهند.
- طراحی این نوع پمپ به گونه ای است که مایعات را از قطعات حساس داخلی پمپ جدا می کند.
- روغن داخلی پمپ ایزوله شده و جدا شده است تا به افزایش طول عمر پمپ کمک کند.
- این نوع پمپ برای سیالاتی دارای محلول های ساینده ، خورنده قابل استفاده می باشد.
- مناسب برای فشار تخلیه تا 1200 بار
- دارای توانایی مناسب برای کار در شرایط خشک می باشد.
- می تواند تا 97٪ کارآیی داشته باشد.
- از قابلیت های آغاز بکار خود به خودی برخوردار است.
- می تواند مایعات بسیار چسبناک، خورنده، ساینده، سمی و قابل اشتعال را پمپاژ کند.
از جمله کارایی این پمپ می توان در ساخت قلب مصنوعی و ساخت پمپ های هوا برای فیلترهای مخازن کوچک ماهی اشاره کرد.