اینورتر تکفاز به تکفاز
یکی از دغدغه های پیش رو درمیان اینورترهای حال حاضر، عدم وجود اینورتر تکفاز به تکفاز جهت نصب و راه اندازی الکتروموتورهای تک فاز است، و این در حالیست که تعداد زیادی از ماشین سازان و صنعت کاران از الکتروموتورهای تکفاز جهت نصب و راه اندازی ماشین آلات و خود استفاده می کنند.
- آیا راهکاری برای کنترل دور موتورهای تک فاز وجود دارد؟
- آیا می توان مصرف برق در موتورهای تکفاز را کمتر کرد؟
- چگونه می توان از لگد زدن موتور در لحظات استارت و استوپ جلوگیری نمود؟
برای پاسخ به سوالات فوق ابتدا باید نگاهی گذرا به اینورترها بیاندازیم. اساس تولید اینورترها یا درایو های کنترل دور ،تنظیم دور الکتروموتورها است. ساختار داخلی اینورتر بر پایه ایجاد تغییر در اندازه فرکانس و دامنه ولتاژ است که از طریق ترمینال های ورودی به اینورتر تزریق میشود. کنترل صفر تا صد الکتروموتور توسط این سیگنالها زمانی انجام میشود که سربندی سیم پیچ های موتور به طور کامل در اختیار اینورتر باشد. با توجه به سربندی موتور ها تنها در الکتروموتور سه فاز میتوان سربندی سیم پیچ ها را به طور کامل در اختیار اینورتر قرارداد.در حالیکه در موتورهای تک فاز به جهت وجود خازن در سربندی، این امکان فراهم نیست، لذا نمیتوان از اینورتر جهت نصب و راه اندازی الکتروموتورهای تکفاز استفاده کرد.
برای تنظیم دور الکتروموتورهای تکفاز چه باید کرد؟
همانطور که می دانیم محدوده توان موتور های تکفاز تا ۴ کیلو وات بیشتر نیست از طرفی جریان مصرفی در موتورهای تکفاز تقریباً دو برابر موتورهای سه فاز است به نوعی موتورهای تکفاز نیاز به جریان بیشتری نسبت به موتورهای سه فاز دارند لذا بر فرض انتخاب اینورتر برای این موتورها ، حتماً باید یک پله بالاتر از توان الکتروموتور باشد. اینورترها در خروجی خود سه فاز U,V,W را دارند. اگر تنها دو فاز از سه فاز اینورتر را برای راه اندازی الکتروموتور تک فاز استفاده کنیم، آیا مشکلی خواهد داشت؟ قطعاً مشکل خواهد داشت، چرا که اپلیکیشن های ذخیره شده در اینورتر ،هوشمندانه این عدم اتصال را تشخیص داده و بلافاصله پیغام خطا ظاهر میشود. به دنبال درخواست های مکرر مشتریان مبنی بر کنترل دور الکتروموتورهای تکفاز ،تنها اینورتر پنتاکس این درخواست را اجابت نمود و با تغییراتی که در اپلیکیشنهای خود لحاظ نمود، اینورتر تکفاز به تکفاز را جهت استفاده از این دسته از مشتریان ارائه نمود. در واقع تنها اینورتری که قابلیت راه اندازی و کنترل الکتروموتورهای تکفاز را داشته باشد، اینورتر تکفاز به تکفاز پنتاکس است.
انواع تیپ اینورترها
تمامی اینورترها دارای دو تیپ کلی هستند:
- اینورتر تکفاز به سه فاز
- اینورتر سه فاز به سه فاز
اما اینوتر پنتاکس برخلاف دیگر اینورترها دارای سه تیپ کلی است :
- اینورتر تکفاز به تکفاز
- اینورتر تکفاز به سه فاز
- اینورتر سه فاز به سه فاز
برای انتخاب اینورتر تکفاز به تکفاز کافیست تا توان اینوتر یک پله بالاتر از توان الکتروموتور تکفاز درنظر گرفته شود. به عنوان مثال چنانچه توان الکتروموتور تکفاز 0.37 کیلووات مدنظر باشد، توان اینورتر انتخاب شده 0.75 کیلووات خواهد بود. سوال: چه الکتروموتوری برای اینورتر تکفاز به تکفاز با توان 2.2 کیلووات مناسب خواهد بود؟