در دستگاههای صنعتی برای افزایش گشتاور خروجی موتور از طریق کاهش سرعت آن، نیاز است که از گیربکس استفاده شود؛ بنابراین استفاده از موتور گیربکسها به دلیل قابلیت کنترل سرعت و گشتاور، گزینهای ایدهآل برای بسیاری از کاربردهای صنعتی به شمار میرود. البته کوپل کردن گیربکس مناسب الکتروموتور نیازمند دانش فنی بالایی است و یک دغدغه مهم برای صنعتگران محسوب میشود؛ بنابراین استفاده از موتورگیربکسهای سرهم شده این مشکل را برطرف میکند. همچنین به علت حذف تسمه پولی یا کوپلینگ، راندمان سیستم افزایش مییابد. مزیت مهم دیگر الکتروموتور گیربکسدار، افزایش عمر مفید و کم شدن میزان خرابیها و تحمیل هزینههای اضافی تعمیر و نگهداری است.
شما میتوانید الکتروموتور و گیربکس با مشخصات مورد نظر خود را به کارشناسان کالاصنعتی سفارش دهید تا موتور گیربکس کوپل شده، تهیه و ارسال شود، یا اینکه از موتورگیربکسهای کوپل شده و آماده استفاده کنید.
انواع الکتروموتور گیربکسی (از لحاظ نوع موتور)
الکتروموتورهای گیربکس بر اساس نوع موتور به چند دسته اصلی تقسیم میشوند که هرکدام کاربردها و ویژگیهای خاص خود را دارند. در ادامه به توضیح انواع آنها میپردازیم:
الکتروگیربکس AC (جریان متناوب)
در بیشتر موارد، الکتروموتورهایی که برای موتور گیربکس استفاده میشوند از نوع موتورهای القایی (آسنکرون) هستند. در الکتروگیربکس AC بسته به نوع کاربرد، از هر دو نوع الکتروموتورهای تک فاز و سه فاز استفاده میشود. موتور گیربکسهای تک فاز برای کاربردهای سبکتر (خانگی، تجاری یا صنعتی) مانند پمپ، کمپرسور، سیستم تهویه مطبوع و اره نواری مناسب هستند. از موتور گیربکس سه فاز نیز در کاربردهای صنعتی سنگین که نیاز به توان و گشتاور بیشتری دارند استفاده میشود، مانند ماشین آلات صنعتی سنگین تصفیه خانهها، فنها و دمندههای صنعتی و آسانسورها.
الکتروگیربکس DC (جریان مستقیم)
از مزایای مهم الکتروموتورهای dc، تولید گشتاور دقیق و قابل تنظیم و نیز کنترل سرعت دقیق است، برای همین این موتورها برای کاربردهایی که نیاز به تغییر سرعت مداوم دارند مناسباند. از موتورگیربکسهای DC در صنایع حساس مانند اتوماسیون صنعتی، ماشینآلات دقیق، رباتیک، خودروهای برقی، و تجهیزات پزشکی استفاده میشود.
انواع الکتروموتور گیربکس دار (از لحاظ نوع گیربکس)
موتور گیربکس را میتوان بر اساس نوع گیربکس صنعتی آن به چند دسته تقسیم کرد:
گیربکس حلزونی
این گیربکس صنعتی شامل یک شفت با رزوههای مارپیچ (ماردون) و یک چرخدنده حلزونی است. در گیربکس حلزونی محور ورودی و خروجی گیربکس حلزونی با زاویه ۹۰ درجه نسبت به یکدیگر قرار گرفتهاند.
انتخاب الکتروموتور مناسب برای یک گیربکس حلزونی نیازمند دانش فنی و محاسبات توان، سرعت، گشتاور و بررسی ابعاد هر دو دستگاه است؛ بههمینعلت، برخی خرید موتور گیربکس حلزونی را به خرید جداگانه این دو دستگاه ترجیح میدهند. در صورت تمایل به خرید جداگانه این دو تجهیز، بهتر است به علت تنوع بالا در نوع فلنج و فریم ورودی گیربکس حلزونی، خرید موتور و گیربکس حلزونی از یک مجموعه انجام شود تا مشکلات بعدی پدید نیاید.
گیربکس هلیکال
گیربکس هلیکال یکی از انواع گیربکس صنعتی است که از چرخدندههای مارپیچ (هلیکال) برای انتقال نیرو بین دو شفت استفاده میکند. طراحی خاص چرخدندههای هلیکال باعث شده است تا نسبت به سایر چرخدندهها و انواع گیربکس صنعتی، عملکرد روانتر و کمصداتری داشته باشد. گیربکسهای هلیکال بیشترین تنوع را در میان گیربکسهای صنعتی دارند.
همه انواع گیربکس هلیکال، بهصورت الکتروگیربکس یا موتور گیربکس هلیکال نیز در دسترساند و در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
گیربکس سیکلوئیدی
گیربکس سیکلوئیدی یا سایکلو بر خلاف سایر گیربکسها از چرخ دنده برای کاهش سرعت یا افزایش گشتاور استفاده نمیکند و ساختار منحصر به فردی دارد. مهمترین ویژگیهای این گیربکس، شوکپذیری بسیار بالا، کمترین لقی یا Backlash در میان سایر گیربکسها، راندمان بالا و امکان دستیابی به گشتاور و کنترل دقیق سرعت میباشد. با توجه به این ویژگیها، از گیربکس سایکلو برای کنترل و کاهش دور سروو موتورها استفاده میشود.
در موتور گیربکس سایکلو نیز ویژگیهای یاد شده مشاهده میشود. بیشترین کاربرد موتور گیربکس سایکلو در دستگاههای حفاری و میکسرهای صنعتی است.
گیربکس خورشیدی
گیربکس خورشیدی از تعدادی چرخدنده ساده برای انتقال قدرت بین یک منبع انرژی (مانند الکتروموتور) و تجهیز مکانیکی بعدی استفاده میکند. در هر استیج از این گیربکس، یک چرخدنده مرکزی به نام دنده خورشیدی به عنوان ورودی و محرک مجموعه عمل میکند. چند چرخدنده سیارهای دور دنده خورشیدی و درون یک دنده رینگی حرکت میکنند؛ همچنین دندههای سیارهای به بازوهای حامل متصلاند که نیرو را به استیج بعدی یا شفت خروجی منتقل میکند.
با توجه به اینکه در حال حاضر از الکتروگیربکس خورشیدی در صنعت به ندرت استفاده میشود، در بیشتر موارد از یک موتور فلنجدار و یک گیربکس هالوشفت که به واسطه فلنج، کوپل میشوند استفاده میشود. این کار باعث میشود تا هم از افت راندمان در اثر کوپلینگ تسمه و پولی و هم از هزینههای تعمیر و نگهداری الکتروگیربکس جلوگیری شود.
قیمت الکتروموتور گیربکس دار
قیمت الکتروموتور گیربکس دار را میتوان یکی از مهمترین عوامل برای تصمیمگیری در خصوص انتخاب و خرید این تجهیز صنعتی برشمرد. در تعیین قیمت الکتروموتور عوامل مختلفی تأثیرگذار هستند که از آن جمله میتوان به نوع موتور، نوع گیربکس، مشخصات فنی و ابعاد، نحوه نصب، کیفیت ساخت، برند و حتی شرایط بازار اشاره کرد.
بدیهی است که انواع گیربکس صنعتی سنگین، قیمت بالاتری نسبت به گیربکس صنعتی سبک دارند. همچنین محصولات برندهای معتبر تولید کننده گیربکس که اغلب شامل تولیدکنندگان گیربکس اروپایی می شود، قیمت بیشتری نسبت به گیربکس چینی یا ایرانی دارند. همچنین قیمت گیربکس صنعتی برحسب نوع دندههای آن نیز تغییر میکند. گیربکسهای هلیکال و خورشیدی راندمان بالاتری نسبت به گیربکس حلزونی دارند، بنابراین قیمت این گیربکسها نیز بیشتر خواهد بود.
در مورد قیمت الکتروموتور هم پارامترهای مختلفی مانند توان، دور و ولتاژ ورودی تاثیرگذارند. پیشنهاد میشود با توجه به تنوع بالای الکتروموتور گیربکس دار و قیمت این محصولات، برای آگاهی از بهترین و جدیدترین قیمت انواع موتور گیربکس دار و نیز بهرهگیری از مشاورههای تخصصی، با کارشناسان کالاصنعتی در ارتباط باشید.
پارامترهای مهم خرید موتور گیربکس دار صنعتی
هنگام خرید موتور گیربکس دار صنعتی، چند پارامتر کلیدی وجود دارد که باید به آنها توجه کنید:
- قدرت و گشتاور: اطمینان حاصل کنید که موتور انتخابی شما توانایی تأمین نیازهای بار و گشتاور مورد نظر را دارد.
- نوع گیربکس: نوع گیربکس بر عملکرد و کارایی موتور تأثیرگذار است. به همین دلیل انتخاب نوع مناسب گیربکس بسیار مهم است.
- سرعت: توجه به سرعت مورد نیاز برای عملکرد بهینه سیستم شما نیز بسیار ضروری است.
- کیفیت و برند: انتخاب برندهای معتبر و باکیفیت میتواند به افزایش عمر و کارایی محصول کمک کند.
- محیط کاری: شرایط محیطی که موتور در آن کار خواهد کرد نیز باید مد نظر قرار گیرد و در شرایط خاص آب و هوایی و محیطی، از موتورهای گیربکسدار مناسب استفاده کرد.