کنترل دور به چه معناست؟
کنترل دور الکتروموتور که در قالب کلماتی چون درایو نمودن موتور، راه اندازی نرم موتور ،تنظیم سرعت موتور می آید در کارخانجات و مصارف صنعتی و هر جایی که الکتروموتور سه فاز وجود دارد معنادار میشود. چرا که راه اندازی موتورهای سه فاز همواره جزو مواردی هستند که صنایع را به خود درگیر کرده اند کنترل دور الکتروموتور یا همان اینورتر ها به لحاظ تنوعی که دارند و نیز تنظیمات متفاوتی که دارند ، به راحتی توانسته اند این معضل را حل کنند.
انتخاب اینورتر برای کنترل دور الکتروموتور کار سختی نیست. تنها کافیست که نوع مصرف و توان مصرفی را بدانید ،سبک سنگین نیمه سنگین و اینکه برق تغذیه تکفاز یا سه فاز باشد. تمامی اینورترها دارای تنظیمات پیش فرض هستند و نیز دستورالعمل کنترل دور موتور که بسته به نیاز ،پارامتر مورد نظر تنظیم گردد.
روش های راه اندازی الکتروموتور
تنظیم دور و سرعت موتورها و به طور کلی ،کنترل دور الکتروموتور بسته به تنوع کنترل کننده ها، انواع و اقسام مختلفی دارند، که میزان ارزش و قیمت این کنترلر ها جدای از اینکه برای چه قدرت هایی باشد و بستگی به تنوع و سطح تکنولوژی اعمال شده در ساختار آنها دارد. روش های راه اندازی دور و سرعت به سطح و نوع تکنولوژی به کار رفته در ساختمان داخلی و اجزاء و تجهیزات الکترونیکی به کار رفته در آن ارتباط دارد.
کنترل دور به روش تبدیل پتانسیل به فرکانس
از جمله روش های ساده جهت کنترل دور الکترو موتورهای ac همواره ثابت نگهداشتن نسبت تبدیل پتانسیل به فرکانس می باشد. لازم به توضیح است که روش مذکور از آن دسته مواردی است که در کارخانجات و مصارف صنعتی مکرر استفاده می شود. از مزیت های این مدل راه اندازی، راحت بودن آن و اینکه از نوع اسکالر است ،یعنی به طور حلقه باز(open loop) دارای ماندگاری قابل قبولی است. در عوض ایرادی که میتوان از این روش گرفت، باید بگوییم که برای مصارف و ساختارهای نیازمند پاسخ سریع مطلوب نمی باشد.
کنترل دور به روش کنترل برداری
اما روش دیگری جهت این منظور وجود دارد. آنهم کنترل برداری سرعت موتور که برای موارد و مصارف با دینامیک بالا مورد استفاده قرار می گیرد. بازو های هوشمند و نیز ماشین های ابزار از جمله مثالهای این حالت هستند. مولفههای ایجاد فلو و ایجاد گشتاور که هردو تفکیک و تقسیم شده مولفه جریان استاتور الکتروموتور هستند، به طوری برنامه ریزی شده اند که موتورهای جریان متناوب از طریق رگولاتوری های PI همانند موتورهای جریان مستقیم، قابلیت پاسخ سریع گشتاور را داشته باشند. روش های فوق از جمله روش های پرمصرف هستند، اما با این حال روش های دیگری هم موجود است ،به عنوان مثال CLOSE LOOP که به نوعی نمونهبرداری از جریان است و بعدی کنترل گشتاور.
کنترل دور با اینورتر
اینورترها به جهت خاصیت ویژه ایی که در کنترل دور الکتروموتور دارند، در مصارف و کاربردهای مختلفی استفاده می شوند. از جمله این مسائل میتوان به صنعت تزریق پلاستیک اشاره کرد. پارامترهای مهم در این سیستم اطلاعات دریافتی از فیدبک شیرهای برقی PROPERSIONAL که عامل فشار و سرعت را کنترل میکنند میباشد. در این نوع کارکرد، اینورتر جهت کنترل دور الکتروموتور، دنباله رو تغییرات ولتاژ ناشی از شیرهای پروپرشنال میباشد.
مزایای استقاده از اینورتر
این ارتباط مزایای پراهمیتی را به دنبال خواهد داشت. از دیگر کاربردهای اینورتر میتوان به درایو نمودن دستگاه اکسترودر اشاره کرد. به طوری که در نهایت محصول یکنواخت ایجاد گردد، بدون ضایعات و بیشترین بهره وری. کنترل دور الکتروموتور جرثقیل نیز یکی دیگر از کاربرد های سنگین اینورتر است، چرا که استفاده از اینورتر در سه غالب سبک سنگین و نیمه سنگین قرارمی گیرد. پایین آمدن تلفات حاصل از تعمیرات و نگهداری، افزایش طول عمرالکتروموتور، کاهش چشمگیر مصرف انرژی از دیگر استفادههای اینورتر می باشد.
برندهای مختلف اینورتر در بازار ایران
اینورتر تکو جز برندهای حال حاضر بازار است ،شرکت تکو در تاریخ ۱۹۵۶ در کشور تایوان تاسیس شد. منطق ایده اول یا همان QUALITY FIRST بار اول به دست این شرکت به دنیا ارائه گردید، رتبه QUALITY FIRST تنها به شرکتهای داده میشود که استاندارد های معروفی چون NEMA،IEC،BS-EN،JIS،AS،CNS را به دست آورده باشند. اینورتر LS از جمله محصولات اتوماسیون شرکت LS که همان نام صنعتی LG است که در کشور کره جنوبی قرار دارد. استانداردهای جهانی اروپایی وآمریکایی در اینورتر های LS مشاهده می گردد. تنوع محصولات LS تقریباً در تمامی صنایع موجود به چشم می خورد. اینورتر DELTA این نوع درایو کنترل دور موتور نیز جزو یکی از پرمصرف ترین محصولات اتوماسیون در سال های اخیر به کار می رود. این درایو محصول کشور چین است.
اینورتر پنتاکس
یکی از بزرگترین مجموعه های تولید تجهیزات صنعتی شرکت پنتاکس میباشد ،شرکت اینورتر پنتاکس مستقر در کشور ایتالیا (شهر ورنا) حفظ استاندارد وفناوری در سطوح بالا سرلوحه کار پنتاکس است. این مجموعه در داخل ایران نماینده انحصاری دارد که محصولات تولید شده در آن تحت لیسانس پنتاکس است. از دیگر اینورترهای موجود می توان به اینوت ،دانفوس ،هیوندای ،اشنایدر ، OMRON و غیره اشاره کرد.
با توجه به شرایط حال حاضر ایران و وجود تحریمها یکی از بهترین انتخابهای اینورتر پنتاکس است چرا که تولید داخل بوده و در عین حال تحت لیسانس ،از این بابت خدمات پس از فروش آن بسیار ارزنده خواهد بود. عوامل تاثیر گذار در انتخاب اینورتر به ترتیب : تنوع در اینورتر های تولیدی - محبوبیت کنترل دور الکتروموتور در میان درایوها- خدمات پس از فروش واقعی- اندازه و ابعاد و قیمت درایو. از دیگر مواردی که در زمان انتخاب اینورتر باید دقت نمود و به ترتیب ولتاژ، جریان ،اندازه اضافه بار و کاربری الکتروموتورها است.
کنترل دور الکتروموتور که در قالب کلماتی چون درایو نمودن موتور ،راه اندازی نرم موتور ،تنظیم سرعت موتور می آید در کارخانجات و مصارف صنعتی و هر جایی که الکتروموتور سه فاز وجود دارد معنادار میشود. چرا که راه اندازی موتورهای سه فاز همواره جزو مواردی هستند که صنایع را به خود درگیر کرده اند کنترل دور الکتروموتور یا همان اینورتر ها به لحاظ تنوعی که دارند و نیز تنظیمات متفاوتی که دارند ، به راحتی توانسته اند این معضل را حل کنند.
از جمله روشهای ساده جهت کنترل دور الکترو موتورهای ac همواره ثابت نگهداشتن نسبت تبدیل پتانسیل به فرکانس می باشد. لازم به توضیح است که روش مذکور از آن دسته مواردی است که در کارخانجات و مصارف صنعتی مکرر استفاده می شود. از مزیت های این مدل راه اندازی، راحت بودن آن و اینکه از نوع اسکالر است ،یعنی به طور حلقه باز(open loop) دارای ماندگاری قابل قبولی است. در عوض ایرادی که میتوان از این روش گرفت، باید بگوییم که برای مصارف و ساختارهای نیازمند پاسخ سریع مطلوب نمی باشد.