بستن
دسته بندی کالا
کنترل دور الکتروموتور

کنترل دور الکتروموتور

19 آبان 1403

معمولا عباراتی چون درایو کردن، تنظیم سرعت، راه‌اندازی نرم و کنترل دور الکتروموتور، در کارخانجات و مصارف صنعتی و هر جایی که الکتروموتور سه فاز و نیز تک فاز وجود دارد، زیاد شنیده می‌شود. اگر نگوییم تمام، اما بیشتر ماشین آلات صنعتی و دستگاه‌هایی چون جرثقیل‌ها، نوارهای نقاله، آسانسورها، فن‌ها و پمپ‌ها با سرعت‌های متغیر کار می‌کنند.

منظور از کنترل دور الکتروموتور، کنترل سرعت یا RPM آن است و هدف اصلی، افزایش کنترل بهینه روی فرایندهایی است که با موتور انجام می‌شود. در کنار آن می‌توان به مزایایی چون صرفه‌جویی در انرژی مصرفی و کاهش سر و صدای موتور هم دست یافت. بنابراین کنترل دور را می‌توان مهم‌ترین موضوع مرتبط با الکتروموتورها دانست.

کنترل سرعت در ماشین آلات صنعتی

انواع روش‌های کنترل موتور تک‌فاز

بیشتر موتورهای AC از نوع القایی (یا آسنکرون) قفس سنجابی هستند. برای به حرکت درآوردن این نوع موتورها بایستی میدان الکترومغناطیسی دوار در اطراف روتور آن‌ها ایجاد شود. برای ایجاد این میدان دوار و گشتاور اولیه در الکتروموتور تک فاز، لازم است علاوه بر سیم‌پیچ اصلی، یک سیم‌پیچ کمکی یا راه‌انداز هم در استاتور پیچیده می‌شود. بسته به اتصال این سیم‌پیچ‌ها به یکدیگر و نوع کاربرد موتور، روش‌های مختلفی برای راه‌اندازی الکتروموتور تک فاز وجود دارد:

  • استفاده از سیم‌پیچ کمکی و کلید گریز از مرکز
  • استفاده از سیم‌پیچ کمکی، خازن موقت و کلید گریز از مرکز
  • استفاده از سیم‌پیچ کمکی، خازن دائم و کلید گریز از مرکز
  • استفاده از سیم‌پیچ کمکی، خازن دائم، خازن موقت و کلید گریز از مرکز
  • استفاده از قطب چاک‌دار

اما برای کنترل دور الکتروموتور تک فاز القایی گزینه زیادی پیش رو نداریم. برای این منظور دو روش معرفی می‌شود:

  1. روش مقاومتی: استفاده از یک مقاومت متغیر در مدار سیم‌پیچ استاتور. در این روش با افزایش مقاومت، ولتاژ دو سر سیم‌پیچ استاتور کاهش و در نتیجه سرعت موتور نیز کاهش می‌یابد. البته این روش به علت ایجاد تلفات و نیز گرما، خیلی بهینه نیست.
  2. استفاده از اینورتر فرکانس متغیر (VFD): بر اساس رابطه مستقیم سرعت موتور با فرکانس ورودی، درایو با تغییر فرکانس اعمالی به الکتروموتور تک فاز، سرعت آن را تغییر می‌دهد. 

در کنار موتورهای تک فاز القایی، نوع دیگری از موتورها به نام موتورهای یونیورسال نیز هستند که تغذیه آن‌ها هم AC و هم DC است. یک مزیت مهم این موتورها نسبت به موتورهای القایی، امکان تغییر سرعت با تغییر ولتاژ اعمالی است. در موتور یونیورسال، سیم‌پیچ روتور با استاتور سری می‌شود. برای تغییر سرعت تنها باید محل اتصال سیم‌پیچ روتور را تغییر داد. از موتورهای یونیورسال در لوازم خانگی مانند آب‌میوه‌گیری، هم‌زن برقی، سشوار و جاروبرقی استفاده می‌شود.

موتور یونیورسال

انواع روش‌های کنترل موتور سه فاز

برای کنترل سرعت موتورهای سه فاز آسنکرون، هفت روش وجود دارد:

1) تغییر در تعداد قطب‌ها:

می‌توان با تغییر تعداد قطب‌ها، سرعت الکتروموتور را تنظیم کرد. برای این کار بایستی اتصالات سیم‌پیچ‌های موتور را تغییر داد، یا تحریک مغناطیسی خارجی به موتور اعمال کرد. البته در این روش، گام‌های کنترل سرعت محدود است.

2) تنظیم ولتاژ:

با تغییر ولتاژ و فرکانس تغذیه، می‌توان گشتاور و سرعت موتور را کنترل کرد.

3) تغییر فرکانس:

رایج‌ترین روش کنترل دور، استفاده از یک درایو (VFD) برای تغییر ولتاژ و فرکانس ورودی موتور است. با این روش می‌توان سرعت موتور را در بازه گسترده‌ای کنترل کرد.

4) استفاده از چوک (سلف) سری:

در موتورهای کم توان، می‌توان با سری کردن یک سلف یا ترانس با سیم‌پیچ موتور، سرعت را تنظیم کرد.

5) استفاده از مقاومت در روتور:

با سری کردن یک مقاومت با سیم‌پیچ روتور و کنترل جریان روتور، می‌توان سرعت آن را تغییر داد.

6) استفاده از اتوترانس:

در برخی از کاربردهای خاص صنعتی، می‌توان با استفاده از اتوترانس، ولتاژ سیم‌پیچ موتور و در نتیجه سرعت آن را تنظیم کرد. 

7) روش قطب متغیر:

در برخی از کاربردهای خاص، می‌توان با تغییر مد تحریک یا توزیع میدان مغناطیسی بین قطب‌ها، سرعت موتور را تنظیم کرد.

انواع روش‌های کنترل دور موتور AC و DC

کنترل دور موتور AC

در الکتروموتورهای AC تک فاز و سه فاز، تعداد قطب‌ها ثابت و مشخص است. بنا به فرمول زیر، سرعت موتور با فرکانس تغذیه رابطه مستقیم و با تعداد قطب‌های موتور رابطه معکوس دارد:

محاسبه کنترل دور موتور ac

طبق این رابطه، در موتورهای 2، 4، 6 و 8 قطبی، سرعت سنکرون موتور به ترتیب 3000، 1500، 1000 و 750 دور بر دقیقه (RPM) خواهد بود. آسان‌ترین و عملی‌ترین راه برای تغییر سرعت موتور، تغییر فرکانس اعمالی خواهد بود. برای این منظور از دستگاهی به نام اینورتر یا درایو (VFD) استفاده می‌شود.

اینورتر برای کنترل دور موتور، از مدهای کنترلی مختلفی استفاده می‌کند:

اینورتر دلتا

1) مد کنترلی اسکالر (V/F):

 مد کنترلی ولتاژ به فرکانس، پرکاربردترین مد کنترلی موتورهای القایی است که در آن نسبت ولتاژ به فرکانس در سرعت‌های مختلف موتور، ثابت نگه داشته می‌شود. گفتیم که سرعت موتور، نسبت مستقیم با فرکانس آن دارد. چنانچه اندازه ولتاژ اعمال شده به موتور ثابت بماند و فرکانس آن کاهش یابد، شار مغناطیسی به مقدار زیادی افزایش و مدار مغناطیسی، اشباع شود. در این حالت امکان سوختن موتور وجود دارد.

اگر نسبت ولتاژ به فرکانس، ثابت نگه داشته شود، قدرت میدان مغناطیسی مستقل از سرعت موتور، ثابت می‌ماند. این مد کنترلی مناسب کاربردهایی است که نیاز به گشتاور بالایی ندارند مانند فن، پمپ و نوار نقاله. همچنین در مد کنترلی ولتاژ به فرکانس، اینورتر از خروجی فیدبک نمی‌گیرد و بنابراین برای کاربردهای دقیق مناسب نیست. برای مثال اگر درایو فرکانس 27 هرتز را به موتور اعمال کند، نمی‌تواند اطمینان یابد که آیا واقعا موتور به این فرکانس رسیده یا خیر.

2) مد برداری حلقه باز (بدون سنسور یا SVC):

در این مد کنترلی، پردازنده اینورتر بر اساس روابط ریاضی و پارامترهایی که از پیش برایش تعریف شده، از جریان موتور نمونه‌گیری و اصلاحات لازم را اعمال می‌کند. در این حالت چون از مقدار واقعی خروجی (سرعت موتور)، فیدبکی به اینورتر داده نمی‌شود بایستی پارامترهای درایو دقیق و صحیح تنظیم شود تا امکان خطا کمتر شود. در این حالت، ولتاژ و فرکانس مستقل از هم کنترل می‌شوند، بنابراین می‌توان در فرکانس‌های پایین، ولتاژ بالا و نیز گشتاور بالا ایجاد کرد.

این حالت برای بارهای سنگین مانند جرثقیل، بالابر و اکسترودر که در لحظه راه‌اندازی یا در سرعت پایین نیاز به گشتاور بالا دارند، مناسب است. همچنین در کاربردهایی که بار ثابت است و نیاز به دقت و کنترل پیچیده‌ای ندارد، روش کنترلی حلقه باز، یک گزینه مناسب و اقتصادی است.

3) مد برداری حلقه بسته (کنترل برداری یا VC):

دیدیم که در سیستم حلقه باز، درایو به طور مداوم به موتور خروجی می‌دهد اما نمی‌تواند از عملکرد صحیح آن اطمینان یابد. اما اگر یک انکدر (سنسور) به موتور وصل شود، سرعت دقیق موتور برای درایو معلوم می‌شود. با اضافه شدن سنسور، یک فیدبک به سیستم اضافه می‌شود و در نتیجه سیستم حلقه بسته خواهیم داشت. اینورتر سرعت واقعی موتور را در الگوریتم کنترلی خود وارد، و خروجی لازم را برای رسیدن به سرعت و گشتاور مطلوب، به موتور ارسال می‌کند.
در کاربردهایی مانند ماشین‌های CNC و سیستم‌های نوار نقاله که به کنترل دقیق گشتاور و سرعت نیاز است، از حالت کنترلی برداری یا حلقه بسته استفاده می‌شود.

سیستم حلقه بسته در برابر سیستم حلقه باز

کنترل دور موتور DC

در مواقعی که نیاز به کنترل سرعت دقیق باشد می‌توان از موتورهای DC استفاده کرد. این موتورها به آسانی و به شکلی بهینه، امکان ایجاد حرکت دورانی را از حالت توقف تا سرعت کامل، فراهم می‌کنند.

در موتورهای DC سری که میدان مغناطیسی با آرمیچر سری است، با افزایش یا کاهش ولتاژ اعمالی به مدار، سرعت نیز تغییر می‌کند. اما در موتورهای DC شنت، کنترل سرعت با تغییر ولتاژ اعمالی به آرمیچر، به کمک مقاومت متغیر یا SCR انجام می‌شود.

کنترل دور موتور دی سی با مقاومت آرمیچر

روش‌های مقاومت آرمیچر و شنت، جزو کم‌هزینه‌ترین راه‌های کنترل دور موتور DC به شمار می‌روند؛ اما بازدهی آن‌ها نسبت به سایر روش‌ها پایین‌تر است و مقدار زیادی از توان موتور در مقاومت‌های متغیر تلف می‌شود. در این روش‌ها ممکن است موتور در سرعت‌های پایین دچار افت توان شود و حتی از کار بیفتد. 

کنترل دور موتور دی سی با مقاومت موازی

از روش‌های کنترل سرعت موتور DC با مقاومت آرمیچر و شنت، در کاربردهای ساده و موتورهای کم‎توان استفاده می‌شود. برای کاربردهای صنعتی و پیشرفته‌تر، باید از روش‌های دیگر کنترل دور موتور DC استفاده کرد.

جمع‌بندی

برای آن‌که بتوانیم از الکتروموتورها استفاده کنیم بایستی بتوانیم سرعت یا دور آن‌ها را کنترل کنیم. منظور از کنترل دور این است که بتوانیم هر زمان که لازم است یک موتور را راه‌اندازی کنیم، سرعت آن را زیاد یا کم کنیم و آن را خاموش کنیم.
دیدیم که موتورهای AC، تک فاز و سه فاز برای راه‌اندازی نیاز به یک میدان دوار دارند. 

برای کنترل دور موتور تک فاز دو روش وجود دارد: روش مقاومتی و استفاده از یک مقاومت متغیر در سیم‌پیچ استاتور؛ و استفاده از اینورتر. روش مقاومتی به علت تلفات و گرمایی که ایجاد می‌کند روش مناسبی نیست. از طرفی با توجه به کمیاب بودن اینورتر تک فاز به تک فاز و بصرفه نبودن آن، در صورت امکان بهتر است موتور تک فاز را با یک الکتروموتور سه فاز جایگزین کنیم.

برای کنترل دور موتور سه فاز نیز با وجود روش‌های مختلف، استفاده از اینورتر رایج‌ترین و بهینه‌ترین گزینه است.

اینورترها به سه روش کنترلی، سرعت یا دور موتورها را کنترل می‌کنند:

  1. مد کنترلی اسکالر (V/F)
  2. مد کنترلی حلقه باز (SVC)
  3. مد کنترلی حلقه بسته (برداری یا VC).

برای کنترل دور دقیق می‌توان از موتورهای DC هم استفاده کرد. برای کاربردهای ساده و توان‌های کم، می‌توان از روش مقاومت آرمیچر و مقاومت شنت استفاده کرد که البته برای کاربردهای پیشرفته مناسب نیست و بایستی از روش‎ های دیگری که در مقاله معرفی شده، کمک گرفت.

نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.
    • 0
    • 1
    سلام وقت بخیر من یک الکتروموتور سه فاز ۳۰۰۰دور یک اسب دارم که میخوام با افزایش دما در یک کوره دور موتورم افزایش پیدا کنه آیا راهکاری وجود داره مثلا میشه به درایور ترموکوپل متصل کرد که با افزایش دما دور موتور رو بالا ببره؟
    • ادمین سایت

      1403/08/13 12:36:28
      • 0
      • 0

      سلام جناب رمضانی

      برای این کار باید موتور شما سه فاز باشد تا بتوانید با اینورتر راه اندازی کنید. اینورتر هم حتما باید plc داشته باشه چون قابلیت برنامه دادن رو دارند. برای انتقال داده به اینورتر جهت ایجاد تغییر دور با استفاده از یک ترمومتر دما باید اندازه گیری و برنامه به آن داده شود.

    • 0
    • 0
    سلام حال شما ، من یک الکترونیک موتور سه اسب دارم که دو خازن هست و کلاچ داره و مقدار دورش هم تقریبا ۱۵۰۰ دور هست و قرار هست بک فلایویل ۱۲۰ کیلویی رو حرکت بده میخوام حرکت این الکتروموتور طوری باشه که ۱۵۰۰ دور ثابت باشه بهترین روش رو میشه بفرمایید . لازم به ذکر هست که الکترونیک موتور با تسمه فلایویل رو میچرخونه و محاسبه پولی ها یک به دو هست .
    • 0
    • 0
    سلام استاد...من یه دستگاه کف تراش خودرو دارم...۳ فاز هستش...دور حرکت به سمت چپ و راستش یکم سریع هستش...میخوام دور حرکتی چپ و راستش رو کمتر کنم..چی بهم پیشنهاد میدید
    • 0
    • 2
    درود من یک الکترو موتور سه فاز ۲۸۰۰ دور دارم و میخوام به دور ۱۵۰۰ (۲۴ ساعته در حال کار )بصورت ثابت برسونم چطور میتونم انجامش بدم. آیا آسیبی به الکترو موتور نمیرسه. سپپاس
    • مدیر سایت

      1402/08/27 11:43:45
      • 0
      • 1

      با سلام و تشکر از شما دوست عزیز

      برای کنترل دور الکتروموتور پیشنهاد می شود حتما از اینورتر استفاده کنید.

    • 0
    • 2
    باسلام و خسته نباشید خدمت شما عزیزان عرض شود که میخوام دور موتور (الکتروموتور سه اسب دور موتور ۲۸۰۰سه فاز)دستگاه سنگبری رو بالا ببرم به جهت برش تمیز ویکدست راهی جز خرید اینورتر یا درایو وجود داره ؟ ممنون میشم راهنمایی کنید
    • علیرضا کاظمی

      1402/02/14 14:12:49
      • 1
      • 1

      بالا بردن دور الکتروموتور از چیزی که شرکت سازنده پیشنهاد کرده اصلادمنطقی نیست هم عمر الکتروموتور را کاهش میده و هم اگر تعداد دوران در دقیقه خیلی زیاد بشه احتمالا باعث بروز حادثه خواهد شد ...شما بهتره از گیربکس افزاینده دور استفاده کنید

    • 0
    • 1
    درود موتور تکفاز با اینورتر سرعت تحت کنترل در میاد بدون اینکه آسیب بزنه و یا قدرتش کم شه ؟ یه دستگاه خراطی دارم که موتورش یک اسب تکفاز ۲۸۵۰ دور هست جای نسب برای پولی بیشتر و گیربکس نداره آیا میشه اینورتر روش گذاشت بدون اینکه قدرتش کم شه
    • علیرضا کاظمی

      1402/02/14 14:08:10
      • 1
      • 2

      من هم دستگاه خراطی دارم و آلات موسیقی می‌سازم پیشنهاد میکنم شما برای دستگاه خراطی تان یک الکتروموتور سه فاز به همراه یک اینورتر تکفاز به سه فاز مناسب با الکتروموترتان خریداری کنید .با این روش میتوانید محدوده های مختلف دور را داشته باشید مثلا شصت دور بر دقیقه تا دور نامی الکتروموتور مثلا سه هزار دور بر دقیقه بطوریکه قدرت موتور هم کاهش پیدا نمیکنه ..دنبال راه حل دیگری نباش چون غیر از این هیچ راه دیگری وجود نداره و من تجربه این کار را دارم ..موفق باشید

    • 0
    • 1
    درود بجز اینورتر راه دیگه وجود داره برا تغییر دور موتور تکفاز یک اسب سه هزار دور؟؟ممنون میشم راهنمایی کنید.چون هزینه اینورتر برام بالاست
    • 1401/01/18 10:14:53
      • 1
      • 3

      با درود بر شما
      استفاده از واریاتور، دنده زنجیر یا تسمه و فولی به عنوان جایگزین میتواند مناسب باشد

    • علیرضا کاظمی

      1402/02/14 14:16:38
      • 0
      • 3

      تغییر سرعت در موتور تکفاز وجود ندارد البته میشه از دیمر استفاده کرد که باعث گرم شدن موتور میشه و بعد هم سوختن سیم پیچ همچنین در دورهای پایین گشتاور به شدت افت میکنه ..تنها راهش موتور سه فاز با اینورتر است

    • شاهینم

      1402/07/16 10:46:38
      • 0
      • 0

      اگه موتور یونیورسال (ذغالی) باشه با دیمر میشه سرعتشو کم و زیاد کرد مثل دریل و سنگ فرز و ... موتورهای القایی (دینام) چندنوع ساختارمتفاوت دارند باسیم پیچ راه انداز یا خازن راه انداز یا ثابت و...بعضیاشون اصلا با دیمر روشن نمیشن اگرم روشن بشن چون تناسب ولتاژ و فرکانس با دیمر بهم میریزه داغ میکنند و میسوزند و تنها با اینورتر میشه سرعتشونو کنترل کرد توبازار هم اگروسیله ای تبلیغ میشه فقط در موتور های با توان کم کاربرد داره

    • 0
    • 2
    سلام و خسته نباشید یه سوال داشتم یه دینام میخوام برای درست کردن برای میکس خامه و مواد کیک ؟ آیا دینام این مدلی هست شما دارید ؟ عکسش رو بفرستید با قیمتش ؟ در ضمن مقدار خامه حداکثر ۴ تا ۵ کیلو



دسته بندی ها
سبد خرید
تماس با ما