یکی از اصلیترین کاربردهای پمپ در تاسیسات میباشد. چند نوع پمپ در سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع و تاسیسات آبرسانی ساختمانها بکار میروند. پمپ آب سانتریفیوژ برای تقویت فشار آب، بوسترپمپهای آتشنشانی برای سیستم اطفاحریق و پمپ سیرکولاتور برای به گردش درآوردن آب گرم و سرد در سیستم گرمایش و آب گرم مصرفی استفاده میشوند.
در اینجا هدف معرفی پمپ سیرکولاتور مورد استفاده در تاسیسات گرمایشی و سرمایشی است. این پمپها معمولا در سیکل موتورخانه یا پکیج برای سیرکولهکردن آب بکار میروند و به دلیل اینکه ورودی و خروجی آنها در یک راستا میباشد به پمپ خطی شناخته میشوند.
پمپ خطی چیست؟
پمپ خطی یکی از انواع پمپ سیرکولاتور است که در دسته پمپ سانتریفیوژ قرار میگیرد. به دلیل اینکه این نوع پمپ در مسیر لوله نصب میشود و دهانه ورودی و خروجی آن در یک راستا قرار دارند، با عنوان پمپ خطی شناخته میشود.
پمپ خطی به منظور به گردش درآوردن آب گرم و سرد در سیستمهای گرمایش و سرمایش مرکزی و تهویه مطبوع کاربرد دارد و برخلاف پمپ سیرکولاتور زمینی نیاز به داشتن توانایی مکش اولیه ندارد و فقط آب را به گردش در میآورد. پمپ خطی در انواع تک سرعته یا چند سرعته و تک قلو و دو قلو طراحی شود.
پمپ آب خطی خانگی چیست؟
پمپ آب خطی خانگی یک پمپ مهم در سیستم تاسیسات گرمایش خانگی محسوب میشود. این پمپ در واقع نوعی پمپ سیرکولاتور است که وظیفه به گردش درآوردن آب گرم مصرفی یا آب مورد استفاده در سیکل گرمایش خانگی را برعهده دارد.
مزایای پمپ خطی
برای پیکربندی پمپ خطی در مقایسه با یک پمپ افقی با مکش انتهایی با مشخصات مشابه، سه مزیت عمده قابل ذکر است:
- پمپ خطی نسبت به پمپ افقی با مکش انتهایی فضای کمتری در اندازه مشابه اشغال میکند. این موضوع زمانی اهمیت مییابد که نصب پمپ در فضای کوچکی از ساختمان مورد نظر باشد.
- لولههای ورودی و خروجی پمپ سادهتر است؛ چون در نوع خطی، فلنجهای ورودی و خروجی در یک خط قرار میگیرند. این موضوع، ضرورت تغییر جهت پایپینگ را که باید برای پمپ با مکش انتهایی انجام شود، از بین برده و امکان حذف زانوییها و سایر اتصالات را نیز فراهم میکند.
- پیکربندی پمپ خطی از نوع اتصال مستقیم نیاز به هممحورسازی و ترازکردن ندارند اما در سایر پمپهای سانتریفیوژ که کوپله غیرمستقیم هستند نیاز به هممحورسازی دارند.
معایب پمپ خطی
با وجود اینکه پمپ خطی دارای مزایای ذکرشده میباشد اما معایبی نیز دارد:
- زمانی که پمپ خطی بصورت عمودی در سیکل نصب میشود، خود پمپ به عنوان تکیهگاه موتور محسوب میشود بنابراین زمانی که نیاز به پمپ خطی بزرگتر باشد یک تکیه گاه خارجی نیاز خواهد بود.
- پمپهای سیرکولاتور خطی پایداری کمتری از لحاظ اعمال بارها دارند، چراکه نیروهای اعمالی از طریق شاسی به فونداسیون منتقل نمیشود.
- به دلیل تغییر جهت جریان سیال در حین حرکت از فلنج مکش به ورودی پروانه، ممکن است شرایط مکش به خوبی سایر پمپهای سانتریفیوژ نباشد.
- پمپهای سیرکولاتور خطی توانایی مکش منفی ندارند و حتما برای پمپاژ باید سیال سوار بر پمپ باشد.