امروزه با گسترش شهرنشینی و وجود تراکم جمعیت در مساحت محدود، خانهها و ساختمانهای مسکونی به صورت چند طبقه ساخته میشوند. افزایش ارتفاع ساختمانها مشکلات کمبود فشار آب را در واحدهای مسکونی سبب میشود. به منظور رفع کمبود فشار آب از پمپ آب خانگی استفاده میشود. به طور کلی در هر دستگاه برقی امکان مشکل فنی وجود دارد و پمپ نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از مشکلات فنی پمپ، نوسان در فشار ایجادی آن میباشد. وقتی صحبت از افت فشار پمپ آب خانگی میشود منظور کاهش فشار آب خروجی از پمپ آب به علتهای مختلف است. زمانی که پمپ آب خانگی روشن باشد اما با این حال فشار آب خروجی از شیرآلات آب کم باشد، احتمالا ایرادی در عملکرد دستگاه پمپ آب یا سیستم پمپاژ آب اتفاق افتاده است که بایستی علت کم شدن فشار آب بررسی و بعد از کشف علت، مشکل رفع گردد. در این مقاله قصد داریم به علل افت فشار پمپ آب خانگی بپردازیم پس با این مقاله کالاصنعتی همراه باشید. همچنین برای اطلاع از قیمت پمپ با کارشناسان فروش در تماس باشید.
8 علت افت فشار پمپ آب خانگی
افت فشار پمپ آب خانگی یا به عبارتی دیگر کاهش فشار خروجی پمپ آب دلایل مختلفی میتواند داشته باشد؛ این علل میتواند ناشی از خرابی پمپ و خلل در عملکرد پمپ آب باشد یا به علت ایجاد مشکلی در سیستم لولهکشی و پمپاژ آب به ساختمان باشد. در ادامه چندین علت کم شدن فشار آب خانگی توضیح داده خواهد شد:
1) گرفتگی یا مسدودی شیرفلکه اصلی
اولین موردی که بایستی بررسی شود، بسته بودن و یا خرابی شیرفلکه اصلی ورودی به ساختمان میباشد. در این حالت چون جلوی جریان آب شهری بسته شده پمپ نیز نمیتواند فشار کافی را تامین کند.
2) وجود نشتی در لولهکشی یا اتصالات
نشتی و هدررفت آب در مسیر لولهکشی یکی از دلایل رایج افت فشار میباشد. در مسیر لولهکشی، لوله ها توسط اتصالات زانویی، سه راهی و ... به یکدیگر متصل شده اند. در صورت وجود هرگونه نشتی در بخش اتصالات لولهکشی، انشعابات و شیرآلات پمپ آب با مشکل افت فشار مواجه میشود. به همین دلیل لازم است حتما بعد از لولهکشی کامل ساختمان در زمانی که پمپ در حین کارکردن است وجود یا عدم وجود نشتی را در تمام مسیر بررسی کرد.
3) خرابی قطعات داخلی پمپ آب
خراب شدن هر کدام از اجزا داخلی پمپ از جمله پروانه میتواند عامل خلل در عملکرد پمپ از لحاظ نوسانات فشار باشد. پروانه پمپ وظیفه به گردش در آوردن آب از داخل محفظه به بیرون پمپ و ایجاد فشار را برعهده دارد. در صورت خرابی پروانه مثلا شکست یکی از پره های پروانه در فشار ایجادی پمپ خلل ایجاد و فشار دچار نوسان میشود. همچنین اگر بطور کلی پروانه از کار بیوفتد دیگر حجم سیال داخل محفظه نمیتواند جابجا شود و فشار دچار افت محسوسی میشود.
به منظور جلوگیری از خرابی هر دستگاهی، لازم است نگهداری درست و به موقع و بررسی های دوره ای انجام گیرد. برای جلوگیری از استهلاک پمپ آب به مرور زمان و خرابی آن و در پی آن افت فشار پمپ آب، تعمیر و نگهداری دوره ای پیشنهاد میشود. یکی از بخش های نگهداری آن، روغن کاری پمپ آب خانگی است.
4) خرابی یاتاقان پمپ
یاتاقان یا بلبرینگ قطعه ای مکانیکی در پمپ میباشد که باعث حرکت دورانی روان تر و ترازتر شفت پمپ میشود. پروانه بر روی شفت سوار میشود و بنابراین چرخش بدون مشکل پروانه به سالم بودن یاتاقان وابسته است. در صورتی که یاتاقان بطور مناسب و دوره ای روانکاری نشود و خشک کار کند، در چرخش پروانه خلل ایجاد میشود و در نتیجه فشار لازم سیال تامین نمیشود و افت فشار در پمپ را شاهد خواهیم بود.
5) هواگرفتگی پمپ آب
در صورت وجود هوا در پمپ آب و عدم پمپاژ همراه با آب توسط پمپ، این هوا در محفظه محبوس شده و درنتیجه در عمل پمپاژ پمپ خلل ایجاد شده و افت فشار در پمپ آب خانگی اتفاق می افتد.
6) رسوب گرفتن پمپ
وجود رسوب، املاح و ذرات ریز در آب شهری خیلی از مناطق و شهرها قابل مشاهده است. در صورتی که از فیلتر قبل از ورودی به پمپ استفاده نشده باشد، به مرور زمان در قسمت های مختلف پمپ امکان رسوب گرفتن وجود دارد. رسوب گرفتن نیز خود نوعی گرفتگی در مسیر پمپ میباشد و کاهش فشار را در پی دارد.
به منظور جلوگیری از افت فشار ناشی از رسوب گرفتن پمپ بهتر است به صورت دوره ای دستگاه پمپ را چک و رسوبات را پاک کرد. جنس لوله و اتصالات مسیر لولهکشی نیز در رطوبت گیری و جذب رسوبات به دیواره داخلی لوله موثر است و بهتر است از لوله های با کیفیت و از آلیاژهای مناسب استفاده شود.
7) مسدودی عَلَم شیر آب
گاهی اوقات در بعضی از خروجی های آب مشکل کاهش فشار مشاهده میشود، در چنین مواقعی احتمالا صافی شیر به دلیل رسوبات و املاح گرفته است که برای رفع آن از محلول های بازکننده رسوب میتوان استفاده کرد.
8) باز بودن تعداد زیاد خروجی مسیر آب (شیر) بطور همزمان
در صورتی که گاهی اوقات و در زمان های خاصی مشکل افت فشار آب اتفاق می افتد، علت آن میتواند باز بودن و استفاده هم زمان از چند خروجی آب در ساختمان باشد. البته در صورتی که حجم منبع انبساط به درستی انتخاب شود این مشکل اتفاق نخواهد افتاد. جهت اطلاع از نحوه انتخاب مخزن تحت فشار میتوانید مقاله مذکور را مطالعه کنید.
علت کم و زیاد شدن فشار آب پمپ
گاهی اوقات پمپ آب دچار مشکل نوسان فشار یا کم و زیاد شدن فشار میشود. این مشکل علل مختلفی میتواند داشته باشد و بیشتر عللی که برای کاهش فشار خروجی پمپ در قسمت قبل توضیح داده شد، در اینجا هم صادق است. علت کم و زیاد شدن فشار آب پمپ میتواند به دلایل هواگرفتن، وجود نشتی در سیستم، گرفتگی و رسوب لولهها، خرابی پمپ یا مخزن انبساط، استفاده بیش از حد از پمپ و عدم تناسب قدرت پمپ آب با واحد مسکونی باشد.
جمع بندی
افت فشار و کم شدن فشار خروجی پمپ آب خانگی میتواند به دلایل مختلفی اتفاق بیوفتد. خرابی خود پمپ به هر دلیل یکی از اصلی ترین علل افت فشار آب است. برای جلوگیری از خرابی زودهنگام پمپ در وهله اول، انتخاب پمپ آب خانگی به طرز درست آن است. دیگر علت کاهش فشار پمپ آب به نحوه نصب و لولهکشی پمپ مربوط میشود. بدین منظور بهتر است تمام ضوابط و مراحل نصب پمپ آب خانگی با مخزن رعایت شود. سایر علل مربوط به افت فشار پمپ آب در این مقاله کالاصنعتی تشریح شدند. در صورتی که مشکلی در فشار آب منزل خود داشتید و نتوانستید مشکل را رفع و رجوع کنید، کارشناسان خبره ما آماده ارائه مشاوره رایگان به شما هستند.