میزان مصرف هر دستگاه برقی و مکانیکی و زمان روشن بودن آنها برای هر کدام متفاوت است. بسته به سطح کاربری آن دستگاه، کارکردن دستگاه میتواند از چند ثانیه تا چند ساعت در روز اتفاق بیوفتد. پمپ آب خانگی دستگاهی است که ممکن است تا چند ساعت در روز روشن باشد. از آنجایی که استفاده از آب در ساختمانهای مسکونی به منظور شستشو، استحمام، آشامیدن و ... بکار میرود و استفاده روزانه از آب زیاد است، بنابراین کارکرد پمپ آب خانگی نیز به همان میزان زیاد بوده و به مرور زمان میتواند استهلاک و خرابی پمپ را در پی داشته باشد.
یکی از کارهایی که برای جلوگیری از استهلاک پمپ آب به خاطر کارکرد زیاد آن باید انجام داد، روغن کاری پمپ آب خانگی است که بصورت دورهای انجام میشود. روغن کاری پمپ آب یکی از فرآیندها تعمیر و نگهداری پمپ محسوب میشود که اگر به درستی و در زمان درست اتفاق بیوفتد در طول عمر و عملکرد صحیح پمپ آب خانگی و در پی آن کاهش هزینههای مربوط به تعویض پمپ تاثیرگذار است. در این مقاله کالاصنعتی به آموزش روغن کاری پمپ آب خانگی و انواع روغن مورد استفاده در پمپ آب پرداخته خواهد شد.
اهمیت روغن کاری پمپ آب
پمپ آب خانگی جز وسیلههایی است که استفاده مداوم از آن منجر به استهلاک میشود و برای جلوگیری از این اتفاق بایستی یک سری اصول مربوط به تعمیر و نگهداری پمپ را انجام داد. روغن کاری پمپ آب یکی از موارد مربوط به نگهداری پمپ است که از اهمیت بالایی برخوردار است؛ از آن جهت که انجام به موقع آن و رعایت اصول آن در کارایی پمپ آب و هزینههای جانبی تاثیرگذار است. روغن کاری پمپ مختص پمپ آب خانگی نمیشود بلکه برای انواع پمپ انجام میشود. از پمپ آب خانگی گرفته تا پمپهای کشاورزی، نیمه صنعتی و صنعتی نیاز به روغن کاری برای جلوگیری از خرابی دارند. نحوه انجام روغن کاری پمپ آب کار خیلی سخت و پیچیدهای نیست و شامل چند مرحله است که در ادامه این مقاله به آن میپردازیم.
علائم نیاز به روغن کاری پمپ آب
برای اطلاع از اینکه چه موقع نیاز به روغن کاری پمپ آب خانگی هست، چند مورد را باید بررسی کرد که در زیر مهمترین آنها آورده شدهاند:
- شنیدهشدن صدای غیرمعمول از پمپ آب در حین کارکردن
- گرم شدن بیش از اندازه و داغ شدن پمپ آب
- کمشدن بازدهی پمپ و نمایان شدن عملکرد ضعیف پمپ در افزایش فشار آب
- گذشتن زمان زیاد از دوره قبلی روغن کاری پمپ آب
مراحل و نحوه روغن کاری پمپ آب خانگی
جهت آموزش مراحل انجام روغن کاری پمپ آب در ابتدا باید گفت که در بیشتر پمپ سانتریفیوژ و پمپهایی که از پروانه برای به جریان انداختن سیال استفاده میکنند، نحوه روغن کاری به همین صورتی است که در ادامه توضیح داده خواهد شد.
- بررسی نوع و مدل پمپ آب: در ابتدا باید با خواندن دفترچه راهنمای پمپ از اینکه آیا پمپ آب مورد استفاده نیاز به روغن دارد یا نه مطلع شد. بطور خاص بعضی از پمپهای آب احتیاج به روغنکاری ندارند. همچنین در دفترچه پمپ، نوع روغن کاربردی برای آن پمپ و فواصل زمانی عمل روغنکاری توضیح داده میشود.
- انتخاب نوع روغن مناسب: بطور کلی دو نوع روغن به منظور تعویض روغن پمپ آب استفاده میشود. یکی روغنهای موتوری با درجات ویسکوزیته مختلف و دیگری گریس. البته نوع روغن در دفترچه سازنده پمپ ذکر شده است. هر نوع روغنی با توجه به میزان کارکرد پمپ، درجه سیال پمپاژشونده و سرعت دور موتور به دوره تعویض مشخصی نیاز دارد که سازنده نوع روغن پمپ آب را مشخص میکند.
- خاموش کردن پمپ: در این مرحله بایستی پمپ را از پریز برق کشیده و از قطع بودن اتصال برق اطمینان حاصل کرد؛ چرا که در زمان روغنکاری درصورت اتصال کردن برق ممکن است خسارات جبرانناپذیری اتفاق بیوفتد.
- خارج کردن روغن قبلی: در پمپهای آب معمولا یه پیچ برای شارژ و دشارژ روغن وجود دارد که در بالای پمپ قرار دارد. در ابتدا پیچ روغنکاری را باز کرده و زیر آن ظرفی قرار داده تا روغن قبلی خالی شود.
- اضافه کردن روغن جدید: بعد از تخلیه کامل روغن قبلی، نوبت به مرحله اضافه کردن روغن جدید از قسمت حفره شارژ روغن در پمپ است. میزان روغنی که بایستی در محل قرارگیری روغن در پمپ استفاده شود معمولا توسط سازنده در دفترچه آن ذکر شده است.
- بستن پیچ روغن و روشن کردن پمپ: در انتها که از شارژ درست روغن اطمینان حاصل شد، پیچ محل روغن کاری را بسته و دوشاخ پمپ را به پریز زده و پمپ روشن میگردد.
انواع روغن مورد استفاده در روغنکاری پمپ آب
جهت روغن کاری پمپ آب نوع روغن مورد استفاده مهم است. اینکه قرار است چه مقدار از پمپ استفاده شود و پمپ در چه دور موتوری کار میکند و همچنین دمای سیال پمپاژ شونده چقدر است و روغن بین قطعات متحرک پمپ به چه دمای ماکزیممی میرسد همه جز مواردی است که در انتخاب نوع روغن پمپ آب موثر هستند. روغن بایستی علاوه بر خاصیت روانکاری، قابلیت خنککنندگی و انتقال حرارت خوبی داشته باشد. قبلا در مقاله تعویض روغن پمپ کفکش درباره نوع روغنهایی که در این پمپ استفاده میشود، توضیح داده شد.
در اینجا نیز باید گفت، دو نوع روغنی که در پمپ آب به منظور روغن کاری استفاده میشود، روغنهای موتوری با گریدهای مختلف و گریس است. روغن با گریدهای ویسکوزیته مختلف در پمپهایی با دور موتور بالاتر استفاده میشود اما از گریس برای پمپهایی با دور موتور پایین که دمای قطعات متحرک کمتر هست، بکار میآید.
جمع بندی
روغن کاری پمپ آب از جمله فرآیندهای تعمیر و نگهداری پمپ محسوب میشود که برای افزایش بازدهی پمپ آب، استهلاک کمتر و درنتیجه کاهش هزینههای مربوط به خرابی و تعویض پمپ انجام میشود. همانطور که انتخاب پمپ آب خانگی برای مصرف بهینه برق، کارکرد صحیح و رفع نیاز اصلی تامین آب لازم است و در مرحله بعد از آن نصب پمپ آب خانگی با مخزن بایستی به درستی صورت بگیرد، لازم است تا روغن کاری پمپ آب نیز به درستی و مطابق با مراحل مشخص انجام شود. در این مقاله کالاصنعتی به روغنکاری پمپ آب پرداخته و مراحل آن توضیح داده شد، همچنین انواع روغن مورد استفاده در روغن کاری پمپ نیز ذکر شد. برای آگاهی از آخرین قیمت پمپ کشاورزی با کارشناسان فروش در تماس باشید.