گیربکس عمودی، عمود کار یا عمود نصب، مفهومی است که دو حالت استفاده می شود:
- گیربکس صنعتی به صورت عمودی نصب شود.
- شفت ورودی و خروجی گیربکس زاویه 90 درجه داشته باشند.
تمامی گیربکس های صنعتی را می توان با استفاده از فلنج و پایه به صورت عمودی نصب و استفاده کرد. همچنین انواع گیربکس خورشیدی، هلیکال و حلزونی که شفت های عمود بر هم داشته باشند، توسط شرکت های سازنده تولید می شود. در این مقاله به معرفی انواع گیربکس عمود نصب و کاربردهای آن ها می پردازیم.
انواع گیربکس عمودی
همانطور که اشاره شد، اکثر گیربکس های صنعتی را می توان به صورت عمودی هم استفاده نمود؛ رایج ترین انواع گیربکس عمودی عبارتند از:
- گیربکس هلیکال شفت مستقیم؛ سری RF و GF: گیربکس هلیکال شافت مستقیم، توانایی انتقال گشتاور بالایی داشته و فضای کمی را اشغال می کند. در کاربردهای عمود نصب این گیربکس ها را به وسیله فلنج به سایر تجهیزات متصل می کنند.
- گیربکس هلیکال آویز: گیربکس آویز، دو شفت موازی داشته و در کاربردهای عمود نصب مانند میکسرها استفاده می شود.
- گیربکس بول هلیکال: گیربکس بول هلیکال، شفت های عمود بر هم داشته و می توان خروجی آن را به صورت عمود بر زمین نصب کرد.
- گیربکس حلزونی؛ با خروجی FC: گیربکس حلزونی نیز با شفت های 90 درجه تولید شده و حجم بسیار کمی اشغال می کنند. این گیربکس ها در نسبت های خاص دارای خاصیت خود قفل شوندگی بوده و همانند گیربکس بول هلیکال، امکان نصب با خروجی عمود بر زمین دارند.
- گیربکس های خورشیدی: گیربکس خورشیدی برای کاربردهایی با گشتاور بالا در دامنه وسیعی از نسبت تبدیل تولید می شوند؛ همچنین امکان 90 درجه کردن شفت های این گیربکس ها نیز وجود دارد.
با توجه به کاربرد مورد نظر می توان الکتروموتور و گیربکس را به وسیله فلنج، پایه یا تسمه و پولی متصل نمود.
کاربردهای گیربکس عمودی
گیربکس های عمودی در کاربردهای مختلفی استفاده می شوند؛ از جمله کاربردهای این گیربکس ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماشین آلات صنعتی: از گیربکس های عمودی در ماشین آلات صنعتی مختلف از جمله میکسر، آسیاب، گیربکس دستگاه حفاری، سنگ شکن و … استفاده می شود.
- آب و فاضلاب: از گیربکس های عمود نصب خورشیدی در استخرهای هوادهی فاضلاب به عنوان گیربکس تیکنر استفاده می گردد.
- آزمایشگاه مواد: در برخی از تجهیزات آزمایشگاهی مانند دستگاه های تست کشش یا پیچش نیز از این گیربکس ها استفاده می شود.
- کولینگ تاور: گیربکس های عمودی به عنوان گیربکس برج خنک کننده یا کولینگ تاور برای انتقال نیروی موتور به پره ها به کار می رود.
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، گیربکس هایی که شفت های عمود بر هم دارند نیز نوعی گیربکس عمودی به شمار می روند؛ از جمله این گیربکس ها و کاربردهای آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- گیربکس حلزونی جهت استفاده در میکسرها، دستگاه های بسته بندی و بالابرها.
- گیربکس RAN جهت تغییر جهت نیرو.
- گیربکس بول هلیکال جهت استفاده در کانوایرها.
نتیجه گیری
با توجه به تنوع بالای گیربکس های صنعتی و شباهت هایی که با هم دارند، شاید انتخاب یک گیربکس عمودی متناسب با کاربرد مورد نظر کاری سخت به نظر برسد. بهترین راه برای انتخاب این گیربکس ها، مشورت با افراد متخصص، نیازسنجی کاربردها و سپس اقدام برای خرید است؛ به همین علت پیشنهاد می کنیم پیش از هر اقدامی با کارشناسان وبسایت کالا صنعتی در تماس باشید تا از مشاوره تخصصی رایگان این مجموعه بهره مند شود.