افزایش جمعیت شهرنشینی، تراکم جمعیت در یک منطقه و ساخت ساختمانهای مرتفع، مشکلات کمبود فشار آب را باعث شده است. برای رفع چنین مشکلی استفاده از پمپ آب چاره کار است. همانطور که اکثر تجهیزات مکانیکی و برقی نیاز به رعایت اصولی برای نصب دارند، نصب پمپ آب خانگی نیز باید مطابق با مقرراتی انجام شود که در مقاله دیگر بطور کامل به آن پرداخته شده است.
یکی از مراحل مربوط به نصب، لوله کشی پمپ آب است. در سیستم پمپاژ آب در کنار پمپ آب خانگی وسایل دیگری مثل مخزن ذخیره، تجهیزات کنترلی و شیرآلات استفاده میشوند. اتصال اجزای سیستم پمپاژ آب به یکدیگر توسط مسیرهای لوله کشی باید انجام شود و انجام صحیح آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
لوله کشی پمپ آب مانند مسیر حرکت یک ماشین در شهر میباشد، با اینکه راننده میتواند چندین مسیر را برای رسیدن به مقصد طی کند اما انتخاب بهترین و کوتاهترین مسیر اولویت دارد. لوله کشی پمپ آب نیز باید بدون خم و زانوییهای بیش از حد باشد تا افت فشار به کمترین مقدار ممکن برسد. در این مقاله کالاصنعتی به نحوه لوله کشی پمپ آب پرداخته خواهد شد، با ما همراه باشید.
روشهای لوله کشی پمپ آب
بطور معمول به دو روش لوله کشی پمپ آب انجام میشود. یک روش نصب و لوله کشی پمپ آب بدون مخزن و روش دیگر نصب و لوله کشی پمپ آب با مخزن.
روش نصب و لوله کشی پمپ بدون مخزن
در روش اول نصب پمپ آب بعد از کنتور انجام میشود؛ به این طریق که پمپ آب مستقیما به لوله خروجی کنتور نصب میشود و مخزنی که آب را ذخیره کند و پمپ بتواند آب را از آن مکش کند، وجود ندارد. در این حالت آب مستقیما از انشعاب آب شهری وارد کنتور و سپس توسط پمپ مکیده میشود.
این روش یک مشکل بزرگ دارد و آن هم کاهش فشار آب ساختمانهای کناری است. به همین دلیل نصب و لوله کشی پمپ بدون مخزن از لحاظ اصولی و قانونی مشکل دارد و ما هم این کار را به هیچ وجه توصیه نمیکنیم. اما با این حال برخی افراد پمپ را بدون مخزن نصب میکنند و مشکلات قانونی را زیر پا میگذارند!
روش نصب و لوله کشی پمپ با مخزن
در روش دوم پمپ آب به همراه مخزن ذخیره نصب میشود، بدین صورت که بعد از کنتور مخزن ذخیره آب نصب میشود و خروجی مخزن به ورودی پمپ آب متصل میشود. با این کار پمپ مکش آب را از مخزن انجام میدهد و دیگر مشکل کاهش فشار ساختمانهای کناری اتفاق نمیافتد. این روش درستترین راه است و در ادامه لوله کشی پمپ آب را برای این حالت شرح خواهیم داد.
مراحل و نقشه لوله کشی پمپ آب
در مقاله نصب پمپ آب خانگی، نقشه نصب پمپ آب آورده شده بود. اجزای اصلی که در سیستم پمپاژ آب ساختمانها وجود دارند شامل پمپ آب، مخزن ذخیره آب، شیرآلات، منبع انبساط و کلید اتومات یا ست کنترل است. اتصال هرکدام از این اجزا توسط لولهکشی انجام میشود. در ادامه نقشه لوله کشی پمپ آب خانگی که از کنتور ساختمان شروع شده و تا شیرهای خروجی مصرفی ادامه پیدا میکند، نماش داده شده است:
لوله کشی کنتور تا مخزن ذخیره آب
آب شهری بعد از ورود به ساختمان و با عبور از کنتور وارد مخزن ذخیره میشود. در فاصله بین کنتور تا مخزن از لوله استفاده میشود که معمولا از جنس پلی پروپیلن میباشد. در این مسیر از یک شیر فلکه نیز جهت تعویض و تعمیرات احتمالی مخزن تعبیه میشود. همچنین یک انشعاب نیز برای مسیر بای پس قبل از شیر فلکه در نظر گرفته میشود.
لوله کشی مسیر بای پس
مسیر بای پس برای زمانهایی که به هر دلیل پمپ از مدار خارج میشود یا برق قطع است و پمپ کار نمیکند، تعبیه میشود تا آب با حداقل فشار در دسترس باشد. مطابق با نقشه لوله کشی بای پس، مسیر آن از قبل از مخزن ذخیره گرفته شده و به رایزر واحدهای ساختمان متصل میشود. در این مسیر نیز شیر یک طرفه و شیر فلکه در نظر گرفته میشود.
لوله کشی مخزن ذخیره تا پمپ آب
همانطور که قبلا بیان شد، مکش آب توسط پمپ از خروجی مخزن ذخیره انجام میشود. خروجی مخزن به ورودی پمپ آب با لوله کشی متصل میشود. جهت قطع جریان آب به منظور تعمیرات پمپ یک شیرفلکه نیز در این مسیر قرار داده میشود.
لوله کشی از خروجی پمپ تا ورودی واحدها
در خروجی پمپ آب تجهیز کنترلی نصب میشود. این تجهیز بسته به تعداد طبقات ساختمان میتواند ست کنترل یا منبع انبساط باشد. اتصال تجهیز کنترلی به خروجی پمپ توسط لوله ای به اندازه 10-15 سانتیمتر انجام میشود و همچنین میتوان بجای آن از یک شیر یک طرفه استفاده کرد. بعد از خروجی تجهیز کنترلی نیز لولهای (رایزر) به سمت واحدها کشیده میشود.
نکات مهم موقع لوله کشی پمپ آب
در مسیر لوله کشی پمپ آب بهتر است از خم و زانویی و تغییر جهت بیش از اندازه اجتناب شود، چرا که وجود زانویی و خم افت فشار را افزایش میدهد و کاهش هد پمپ را در پی خواهد داشت. همچنین نکته دیگر درباره اتصال مغزیها، بوشنها و اتصالات پمپ و سایر اتصالات است که برای جلوگیری از نشتی پمپ آب حتما از نوار تفلون استفاده شود.
جمع بندی
در ساختمانهای مسکونی، تجاری و اداری برای افزایش و تقویت فشار آب از پمپ آب خانگی استفاده میشود. پمپ آب به همراه سایر تجهیزات مثل مخزن ذخیره، منبع انبساط یا ست کنترل و شیرآلات سیستم پمپاژ آب را تشکیل میدهند. تمام این اجزا بوسیله لوله کشی متصل و یک سیستم یکپارچه را تشکیل میدهند. انجام لوله کشی پمپ آب خانگی به طرز صحیح و رعایت نکات هنگام نصب آن اهمیت بالایی دارد.
اگر چه لولهکشی پمپ آب و نصب آن کاری تخصصی و فنی میباشد اما اگر فردی علاقهمند به کارهای فنی هستید و البته تجهیزات نصب و لوله کشی را داشته باشید میتوانید خودتان کار لوله کشی پمپ را انجام دهید. در این مقاله نحوه لوله کشی مسیرهای مختلف سیستم پمپ آب به همراه نقشه لولهکشی آورده شد. در صورت داشتن هر گونه سوال و مشاوره در زمینه نصب و لوله کشی پمپ آب میتوانید با کارشناسان کالاصنعتی تماس حاصل فرمائید.
انجام صحیح لولهکشی پمپ آب بسیار مهم است چراکه عملکرد صحیح پمپ آب و تامین فشار آب کافی واحدهای ساختمان به مسیر لولهکشی وابسته است.
نکات زیر در لوله کشی پمپ آب حائز اهمیت است:
*عدم استفاده از اتصالات و زانویی زیاد در مسیر لوله کشی و به حداقلرساندن آن
*استفاده از لولههای استاندارد از جنس با کیفیت
*عدم نصب مستقیم پمپ به کنتور
بطور کلی نباید پمپ آب را بطور مستقیم به کنتور وصل کرد و حتما باید در بین آنها از مخزن ذخیره استفاده کرد. نصب و لوله کشی پمپ آب بعد از کنتور غیر اصولی و غیر قانونی است و در صورت آگاهی سازمان آب و فاضلاب جریمه در نظر گرفته میشود.
بله؛ با اینکه لولهکشی پمپ آب کاری تخصصی است اما در صورتی که فرد ابزارهای لازم را داشته باشد و به اصطلاح دست به آچار باشد میتواند از عهده کار لولهکشی پمپ آب خانگی برآید.
قطر لوله مکش پمپ آب حتما باید بزرگتر یا مساوی با قطر دهانه مکش پمپ آب باشد.