بستن
دسته بندی کالا
دلایل رایج خرابی پمپ

دلایل رایج خرابی پمپ

06 تیر 1402

ارتعاش بیش از حد، سر و صدای زیاد، انتشار گرمای بیشتر از حد معمول، ایجاد فشار خارج از استاندارد و نشت مایعات همه علائمی هستند که نشان می‌ دهند خرابی پمپ نزدیک است. برای جلوگیری از آسیب بیشتر به پمپ و تجهیزات پایین دستی و همچنین تعمیرات پرهزینه از کار افتادگی آن، لازم است که به ریشه اصلی مشکل پمپ پی برد و آن را به اوج عملکرد خود بازگرداند که در صورت خرید پمپ آب با کیفیت و رسیدگی به موقع کمتر به این مشکل دچار خواهید شد.

یاتاقان‌ ها‌، کوپلینگ ‌ها و آب بندها رایج ‌ترین اجزای پمپ هستند که خراب می شوند. تجربه نشان داده است که نادیده گرفتن این موارد نه تنها هزینه تعمیر و نگهداری را به همراه خواهد داشت، بلکه از لحاظ زمانی و مدت از کارافتادگی دستگاه نیز هزینه‌ ها را افزایش می دهد. در این مقاله کالاصنعتی قرار است به نحوه شناسایی خرابی این قطعات، کشف دلایل و ریشه اصلی مشکلات و جلوگیری از تکرار مجدد آن ها پرداخته شود. برای دریافت مشاوره، اطلاع از قیمت کوپلینگ و زمان تحویل و خرید پمپ آب کشاورزی با کارشناسان ما در تماس باشید.

دلایل رایج خرابی پمپ

خرابی یاتاقان

افزایش ارتعاشات، صدایی بیشتر از حد معمول و افزایش دمای اطراف بدنه یاتاقان، همه ازجمله علائم رایجی هستند که نشان از خراب شدن یاتاقان دارند. به این نشانه‌ های کوچک بایستی توجه کرد. حتی از سر و صداهای جزئی نمی‌توان صرف نظر کرد. زمانی که صدای بلند شنیده می شود، یاتاقان‌ معمولا از جای خود جداشده و پمپ در شرف قفل ‌شدن قرار می‌‌گیرد.

در حالی که یاتاقان ها معمولا در کارخانه روان کاری می شوند، بسته به کاربرد و عملکرد هر پمپ، به یک برنامه روان کاری جداگانه نیز نیاز دارند. (یک استثناء در این مورد، یاتاقان های آب بندی شده است.) عدم روان کاری مناسب یاتاقان ها می تواند منجر به داغ شدن پمپ آب و خرابی زود هنگام شود.

یک مشکل دیگر که می تواند بر عملکرد صحیح یاتاقان تاثیر بگذارد، آلاینده‌ های موجود در روان‌کننده است. شن و سایر آلاینده‌ ها می ‌توانند به سطح یاتاقان آسیب رسانده و باعث عملکرد ناهماهنگ و کاهش عمر یاتاقان شوند. یک تهدید رایج دیگر برای یاتاقان ها، ناترازی و لرزش است که می تواند به مرور زمان باعث خردشدن و آسیب به سطح یاتاقان شود. برای اطلاع از قیمت یاتاقان با کارشناسان فروش در تماس باشید.

نحوه جلوگیری از خرابی یاتاقان

در ابتدا لازم است تا یک برنامه منظم روان‌ کاری تنظیم و در یک گزارش مربوط به تعمیر و نگهداری ثبت گردد. و سپس از اشتباهات رایج روان کاری که در زیر توضیح داده شده است بایستی خودداری شود. اشتباه اول در زمینه روان کاری، اضافه‌کردن روغن در حین کارکرد پمپ است. اگر پمپ در حین کارکردن روان کاری شود، روغن به قسمت ‌های غلطان یاتاقان پمپ نمی‌ رسد و یاتاقان‌ خشک می شود. همیشه قبل از افزودن روغن به یاتاقان ها، باید پمپ خاموش شود.

مورد دیگر این است که هرگز روغن‌ های مختلف نباید با هم مخلوط شوند. غلظت روغن‌ ها متفاوت است و می ‌توانند با یکدیگر ناسازگار باشند و باعث سفت شدن شوند.
یاتاقان ها نباید بیش از حد روان کاری شوند. روان کاری بیش از حد می تواند به اندازه روان کاری نشدن آسیب رساند. روان کاری بیش از حد می تواند باعث ایجاد حرارت شدید و خرابی زودرس یاتاقان شود. (توجه داشته باشید که یاتاقان های آب بندی شده نیازی به روغن اضافی ندارند؛ اگر روغن به این نوع یاتاقان ها اضافه شود، این امر می تواند آب بند را از محل خارج کند.)

روان‌کننده باید به صورت دوره ‌ای بررسی شود. اگر به نظر می ‌رسد آلوده است، بررسی شود که چه نوع آلاینده‌ هایی به محفظه یاتاقان نفوذ می‌کنند. پس از مشخص‌شدن نوع آلاینده، بایستی اقدامات اصلاحی برای جلوگیری از تکرار مجدد آن انجام گردد. طراحی سیستم و نصب دستگاه‌ ها باید بگونه ای باشد که از لرزش بیش از حدی که می‌ تواند منجر به خوردگی یا سوراخ ‌شدن یاتاقان شود جلوگیری کند. پمپ ها باید به طور ایمن بر روی یک پایه هم‌تراز نصب شوند، و برای جلوگیری از هر گونه فشار بر روی پمپ، دقت زیادی برای تکیه‌گاه لوله ‌های قسمت مکش انجام شود. مطابق با شکل زیر، آویز لوله نصب شده روی لوله تخلیه باید بتواند تمام وزن را تحمل کند، نه فقط پمپ. لازم است به طور منظم تجهیزات را از نظر تغییرات در ارتعاش و دما کنترل کرد.

نحوه جلوگیری از خرابی یاتاقان

خرابی کوپلینگ

هنگامی که شفت پمپ و شفت موتور از حالت ترازبودن خارج می شوند، کوپلینگ ها از کار می‌ افتند. آن ها ممکن است از همان ابتدا به دلیل نصب نامناسب تراز نباشند یا به مرور زمان به دلیل ارتعاش سیستم ناهم ‌تراز شوند. یکی از راه‌ های شناسایی بصری یک کوپلینگ معیوب، مشاهده خرده ریزه ‌های سیاه زیر فضای کوپلینگ پمپ است. زمانی که کوپلینگ ها تراز نباشند، سطح فلنج کوپلینگ ها به هم ساییده می شوند و با گذشت زمان انبوهی از براده و خرده ریزه ایجاد می ‌کنند. یکی دیگر از نشانه‌ های کوپلینگ های ناهم‌ تراز ارتعاش می باشد. هر گونه ارتعاش بیشتر از حد معمول که در طول کارکرد پمپ مشاهده شود باید بررسی گردد.

نحوه جلوگیری از خرابی کوپلینگ

تراز کوپلینگ ها باید هر زمان که مشکوک به مشکلاتی از قبیل لرزش‌ها و ارتعاشات هستند، مورد بررسی قرار گیرند. هر زمان که پمپ تعمیر می شود، بایستی هم قبل از راه ‌اندازی و هم بعد از اینکه پمپ در دمای کارکردی قرار گرفت، تنظیم هم ترازی شود. (تراز گرم یا hot alignment)

تراز موازی بودن محورهای کوپلینگ ها باید ابتدا توسط خط کش در طول دو فلنج کوپلینگ و اندازه ‌گیری حداکثر انحراف در نقاط مختلف حول کوپلینگ بررسی شود. اگر حداکثر انحراف از آنچه شرکت سازنده کوپلینگ تعیین کرده است بیشتر شود، کوپلینگ باید دوباره تراز شود.

پس از تایید تراز موازی، تراز زاویه ای کوپلینگ پمپ باید توسط میکرومتر یا کولیس بررسی شود. از قسمت بیرونی یک فلنج به بیرون فلنج دیگر در فواصلی دور محیط کوپلینگ اندازه گرفته می شود. اگر اختلاف بین حداکثر و حداقل از مقدار تلرانس مشخص شده توسط شرکت سازنده کوپلینگ بیشتر باشد، کوپلینگ باید دوباره تراز شود. اگر اصلاح لازم باشد، تراز موازی باید دوباره بررسی شود. تراز موازی و تراز زاویه ای در شکل زیر نشان داده شده است.

نحوه جلوگیری از خرابی کوپلینگ

خرابی آب بند مکانیکی

تشخیص خرابی‌ آب بند مکانیکی معمولا بسیار آسان است. خروج آهسته قطره یا گاهی خروج مداوم جریان سیال از داخل آب بند نشان از خرابی آن دارد. انتخاب نادرست جنس آب بند یکی از اشتباهات رایج است. انتخاب نامناسب می تواند منجر به بادکردگی یا ترک خوردگی سطح آب بند شود. در حالی که بسیاری از افراد می ‌دانند که انتخاب آب بند بر اساس نوع سیال فرآیند است، (به عنوان مثال، برای سیالات خورنده آب بند قوی‌ تری مورد نیاز است) بسیاری از آن ها شرایط کارکردی را در نظر نمی‌ گیرند. سیالی مانند آب معمولا خنثی در نظر گرفته می شود، با این حال، در دمای بسیار زیاد که خارج از شرایط کارکردی باشد، ممکن است باعث ایجاد تغییر شکل و خرابی آب بند شود.

برای خرید سیل مکانیکی و مشاوره در رابطه با مشخصات فنی و لیست قیمت آن ها می ‌توانید با کارشناسان بخش پمپ فروشگاه اینترنتی کالاصنعتی در تماس باشید. یکی دیگر از ملاحظات دمایی که حتی در صورت انتخاب درست جنس آب بند نیز می تواند روی آب بند تاثیر بگذارد، نیز به شرایط کارکردی مربوط می شود؛ به این معنی که تغییر دمای سیال از دمای محیط به دمای بسیار بالا یا بسیار پایین باعث شوک حرارتی به آب بند و ایجاد ترک می ‌گردد. در پمپ هایی که سیالات چسبناک مانند رنگ را جابجا می‌ کنند، در سطح و لبه ‌های آب بند می‌ توان تجمع آن سیال را مشاهده کرد. با گذشت زمان، این تجمع چسبندگی می تواند باعث خرابی شود. برای نمونه در شکل زیر می‌توان خراب شدن آب بند بدلیل تجمع رنگ را مشاهده کرد.

تجمع رنگ بر لبه آب بند

فراتر از مسائل ذکرشده در رابطه با انتخاب انواع آب بند پمپ متناسب با کاربردها و شرایط خاص آن ها، علت اصلی خرابی آب بند، کارکرد خشک آب بند است که می تواند باعث شوک حرارتی یا سوختن الاستومرهای آب بند شود. هر مشکلی در داخل سیکل مثل کم ‌بودن جریان سیال از منبع تغذیه، انسداد سمت مکش پمپ، یا کارکردن در شرایطی که در سمت تخلیه پمپ انسداد وجود دارد، همگی می توانند باعث کارکرد خشک و در پی آن افزایش دما و خرابی آب بند شوند.

نحوه جلوگیری از خرابی آب بند

اولین قدم برای جلوگیری از خرابی سیل مکانیکی، انتخاب آب بندی متناسب با سیال داخل فرآیند و شرایط کارکردی است. بدین منظور بهتر است با کارشناسان فروش کالاصنعتی مشورت کنید. اگر دماهای بسیار بالا در فرآیند موردنظر وجود دارد، برای جلوگیری از شوک حرارتی به آب بند، بایستی تغییراتی را در روش راه‌ اندازی در نظر گرفت. سیال فرآیند بایستی به تدریج وارد پمپ شود تا تمام حجم آن با سرعت کمتری به دمای مورد نظر برسد. افزودن المنت‌ های خارجی گرمایش یا سرمایش راه حل دیگری می باشد.

برای کاربردهایی که در آن امکان تجمع سیالات خاصی که قبلا ذکر شد، در آب بند وجود دارد، می‌توان یک سیستم شستشوی آب بند خارجی اضافه کرد تا از چسبیدن ذرات سیال به آب بند جلوگیری کند.
بعد از اینکه جنس آب بند متناسب با کاربرد انتخاب شد، بایستی سمت مکش تجهیزات را بررسی کرد تا از اتفاق کارکرد خشک آب بند نیز جلوگیری کرد. چنانچه سیال در منبع به طور مرتب کم می شود، باید یک سوئیچ کنترل سطح نصب شود تا از سطح پایین منبع تغذیه جلوگیری شود. اگر تخلیه جریان یا افت فشار مشاهده شود، این نشانه ‌ای است که باید ورودی مکش از لحاظ مسدودی بررسی شود. بطور کلی، پمپ هرگز نباید با جریان تخلیه بسته راه‌ اندازی شود. از جمله دلایل افت فشار پمپ آب خانگی نیز گرفتگی ناشی از رسوبات در مسیر پمپ است که می توانید سایر دلایل افت فشار پمپ را در مقاله مذکور مطالعه فرمائید.

یک راه حل برای عیب یابی مشکلات آب بندی و رهایی از آن، استفاده از پمپ های بدون آب بند در سیکل است. این پمپ ها که بصورت ستونی عمودی طراحی شده‌اند به گونه ای هستند که هرگونه نشتی را در ستون پمپ جمع‌آوری کرده و آن را به قسمت مکش یا مخزن تغذیه تخلیه می‌کند. پمپ های ستونی عمودی بدون آب بند برای طیف گسترده‌ ای از کاربردها حتی مواردی که سیال دارای مواد جامد یا دمای بالا می باشد، مناسب هستند. با تغییر استفاده از پمپ عمودی بجای پمپ افقی معمولا با حداقل تغییرات لوله کشی و افزودن تکیه ‌گاه برای پیکره پمپ انجام می شود. برای خرید پمپ عمودی طبقاتی استیل لئو سری LVR ساخته شده از استیل 304 و همچنین خرید پمپ افقی طبقاتی استیل لئو سری ECH می توانید با بخش پمپ کالاصنعتی تماس حاصل فرمائید.

جمع بندی

پمپ دستگاهی پرکاربرد است که مهندسین برای انتقال سیالات آن را طراحی کرده اند. استفاده زیاد از هر دستگاهی می تواند خرابی آن را در پی داشته باشد. در انواع پمپ نیز خرابی آنها می تواند به مرور زمان و استفاده طولانی مدت اتفاق بیوفتد. سه علت اصلی خرابی پمپ ها که مربوط به اجزا جانبی آن ها می شود شامل خرابی یاتاقان، خرابی کوپلینگ و خراب شدن آب بند پمپ است. در این مقاله کالاصنعتی به عوامل رایج خرابی پمپ پرداخته شد و برای هر کدام راه های جلوگیری از خرابی ذکر شد. بطور کلی خرابی پمپ دلایل فنی زیادی می تواند داشته باشد که بررسی و رفع مشکل هر کدام از آنها نیاز به داشتن دانش تخصصی بالایی است. در صورتی که عملکرد پمپ خود به مشکل برخورده اید و نمی دانید مشکل از کجاست می توانید با متخصصان بخش پمپ کالاصنعتی تماس گرفته و از مشاوره رایگان آن ها بهره مند شوید.

اخبار مرتبط
نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.
    • 0
    • 1
    سلام وقت بخیرف پمپ حلزونی اتا آبروان دارم که از قسمت سیل مکانیکی اون آب خیلی زیادی چکه میکنه. احتمالا دچار خرابی شده که باید تعویض بشه. آیا خرابی پمپ از سیل رو میشه به طریقی درست کرد؟
    • کاربر سایت

      1403/01/20 07:47:42
      • 0
      • 0

      سلام جناب جوهری عزیز، وقت شما بخیر

      خرابی سیل مکانیکی یکی از رایج ترین خرابی های پمپ آب است. برای تعویض سیل مکانیکی لطفا مدل پمپ خود را داخل واتساپ به شماره 09394482953 ارسال کنید.




دسته بندی ها
سبد خرید
تماس با ما