پمپ آب خانگی راه حل اصلی جبران کمبود فشار آب در ساختمانها است. اگرچه این دستگاه کاربردی مشکل بزرگی را رفع کرده است اما خود میتواند سبب مشکل دیگری شود. نشتی یکی از مشکلاتی است که ممکن است در پمپ آب خانگی اتفاق بیوفتد. شاید نشتی یا به قول معروف چکه چکه کردن آب از پمپ آب و اتصالات آن در نگاه اول مشکل ناچیزی به نظر برسد اما با تداوم آن و به مرور زمان میتواند مشکلات بزرگتری را در سیستم پمپاژ آب سبب شود.
نشتی آب نه تنها باعث هدر رفتن آب و افزایش هزینههای آب میشود، بلکه میتواند به قطعات داخلی پمپ آسیب برساند و عمر مفید آن را کاهش دهد. در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل اصلی نشتی پمپ آب خانگی، علائم و راهکارهای رفع این مشکل بپردازیم.
دلایل نشتی پمپ آب خانگی
1) خرابی واشر، کاسه نمد یا سیل مکانیکی
در پمپهای آب انواع سیستم آببندی استفاده میشود؛ واشر، پکینگ پمپ یا سیل مکانیکی قطعاتی هستند که وظیفه آببندی اتصالات مختلف در پمپ را بر عهده دارند. با گذشت زمان و استفاده مداوم، این قطعات فرسوده شده و آببند پمپ از کار میافتد و نشتی آب از آن قسمت اتفاق میافتد.
2) خرابی اتصالات
اتصالاتی که لولهها را به پمپ متصل میکنند، ممکن است به دلیل سفتشدن بیش از حد، خوردگی یا استفاده از واشر نامناسب دچار نشتی شوند. همچنین ممکن است لولههای متصل به دو طرف ورودی و خروجی پمپ بصورت صحیح متصل نشده باشند یا دور نوار تفلون آن کم و زیاد باشد؛ در این صورت نیز امکان نشتی از درز اتصالات پمپ آب وجود دارد.
3) نصب نادرست پمپ
نصب نادرست پمپ و ایجاد تنش در اتصالات میتواند باعث ایجاد نشتی شود. زمانی که پمپ آب از لحاظ مکان نصب و سطح نگهدارنده بصورت صحیح نصب نشده باشد به مرور زمان و با کارکردن پمپ و ایجاد فشار به اتصالات، تنش به آنها اعمال شده و شکستن و ترک خوردگی اتصالات را سبب میشود و از درز ترکها امکان نشتی آب وجود دارد.
4) ایجاد پدیده کاویتاسیون در پمپ
یکی از دلایل خوردگی قسمتهای مختلف پمپ، ایجاد پدیده کاویتاسیون در پمپ است. با وقوع کاویتاسیون در پمپ ممکن است قسمت بدنه دچار خوردگی و ترکخوردن یا سوراخشدن شده و نشتی آب از آن قسمت اتفاق بیوفتد.
علائم نشتی پمپ آب خانگی
- کاهش فشار آب: یکی از اولین نشانههای نشتی پمپ آب، کاهش فشار آب خروجی است.
- روشن و خاموش شدن مکرر پمپ: در صورتی که پمپ به دلیل نشتی نتواند فشار آب مورد نیاز را تامین کند، به طور مکرر روشن و خاموش میشود. علت قطع و وصل شدن پمپ آب در چنین شرایطی ناشی از نشتی آب است.
- وجود رطوبت و قطرات آب در اطراف پمپ: مشاهده رطوبت یا قطرات آب در اطراف پمپ نشانه واضحی از نشتی است.
- وجود حباب و هوا در خروجی شیرها: در صورتی که با بازکردن شیر همراه آب حباب هوا نیز خارج شود، این میتواند نشانه وجود درز یا سوراخی در سیستم لولهکشی یا پمپ باشد و بنابراین هوا وارد سیستم میشود.
- افزایش مصرف برق: نشتی پمپ باعث میشود که برای ایجاد فشار آب مطلوب، پمپ بیشتر کار کند و در نتیجه مصرف برق افزایش یابد.
راهکارهای رفع نشتی پمپ آب خانگی
- تعویض واشر و کاسه نمد: در صورتی که مشکل نشتی پمپ آب از سیستم آببندی آن باشد، با بازدید از واشر یا سیل مکانیکی پمپ، در صورت فرسودگی آنها باید این قطعات را با قطعه سالم جایگزین کرد.
- بازرسی و سفت کردن اتصالات: در صورت وجود نشتی از اتصالات، باید آنها را بررسی کرده و از سفتبودن آنها و استفاده درست از نوار تفلون اطمینان حاصل کرد. عموما نشتی در اتصالات مربوط به پنجراهی، کلید اتومات و منبع انبساط، مانومتر و شیر یک طرفه است که باید به آن توجه کرد.
- بررسی مجدد نصب پمپ: نصب پمپ آب بطور صحیح علاوه بر اینکه بر عملکرد پمپاژ آب تاثیرگذار است، در عدم بروز نشتی در سیستم پمپاژ نیز موثر است. قرارگرفتن پمپ در کف زمین یا پایه نگهدارنده به طرز صحیح و زاویه نگرفتن اتصالات متصل به پمپ میتواند از اعمال تنش به اتصالات پمپ آب و نشتی جلوگیری کند.
- اطمینان از فشار آب کافی در ورودی پمپ: برای اینکه پدیده کاویتاسیون و در پی آن نشتی اتفاق نیوفتد باید در ورودی مکش پمپ فشار کافی وجود داشته باشد. بدین منظور میتوان مخزن را در ارتفاعی بالاتر از پمپ قرار داد.
جمعبندی
یکی از مشکلات اساسی در سیستم پمپاژ آب خانگی، نشتی پمپ است. اگرچه نشتی اندک آب از پمپ ممکن است چندان مهم نباشد اما با مرور زمان میتواند مشکلساز باشد. نشتی علاوه بر کاهش بازدهی پمپ آب، به دلیل روشن بودن مداوم برای جبران فشار ازدست رفته منجر به استهلاک پمپ نیز میشود. همچنین هزینههای آب و برق را نیز افزایش میدهد.
نشتی پمپ آب دلایل مختلفی مثل وجود شکستگی، ترکیدگی و درز در پمپ یا محکمنبودن اتصالات و عدم آببندی است. در این مقاله کالاصنعتی به موضوع نشتی پمپ آب و دلایل و علائمی که نشاندهنده این مشکل است، پرداخته شد و در انتها راههای جلوگیری از بروز این مشکل پیشنهاد گردید.