بستن
دسته بندی کالا
نگهداری دوره ای از پمپ

نگهداری دوره ای از پمپ

سه شنبه 04 مهر 1402

هر تجهیز مکانیکی و برقی نیازمند بازرسی های دوره ای به منظور جلوگیری از آسیب های احتمالی در طول زمان است. یکی از دستگاه های پر استفاده در صنعت، کشاورزی و خانگی پمپ است. پمپ دارای انواع مختلفی است و بعضی از آنها زمان کارکرد بیشتر و بعضی کمتر در طول روز دارند. به دلیل روشن بودن و کارکردن پمپ بصورت مداوم و یا متناوب در طول روز، مشکلاتی در اجزا و عملکرد پمپ اتفاق می افتد. راه حل رفع مشکلات احتمالی ناشی از استهلاک انواع پمپ در بلند مدت، نگهداری از پمپ و انجام بازرسی های دوره ای از آن است.

از آنجا که پمپ های صنعتی وظیفه انتقال و جابجایی سیالات فرآیند در بخش های مهم را برعهده دارند، در صورت خرابی و از کار افتادن دستگاه پمپ، مشکلاتی در خط تولید یا هر فرآیند دیگر صنعتی ایجاد می شود بنابراین نگهداری این پمپ ها ضرورت بیشتری پیدا می کند. همچنین در پمپ های با کاربری کوچکتر مثل پمپ آب خانگی که وظیفه پمپاژ و آبرسانی به واحدهای مسکونی را دارد نیز در صورت استهلاک در پمپ در طی زمان و عدم بازبینی هایی مثل روغن کاری، رسوب زدایی و ... خرابی اجزا و قطعات و در انتها کل دستگاه را در پی خواهد داشت و بنابراین نگهداری دوره ای از پمپ آب نیز لزوم بالایی دارد. در این مقاله کالاصنعتی به نگهداری از پمپ ها که در واقع اقدامی پیشگیرانه برای جلوگیری از خرابی احتمالی پمپ است، پرداخته خواهد شد. برای دریافت مشخصات فنی و قیمت پمپ آب کشاورزی با کارشناسان فروش در تماس باشید.

نگهداری دوره ای از پمپ

انواع نگهداری از پمپ ها

  1. نگهداری دوره ای رایج پمپ ها
  2. نگهداری کوتاه مدت
  3. نگهداری بلند مدت

پمپ ها دارای انواع زیادی هستند و بنابراین تعمیر و نگهداری آنها نیز با یکدیگر متفاوت است اما برخی از رویه های نگهداری پمپ در بیشتر پمپ ها مشترک هستند که در ادامه به آنها پرداخته خواهد شد.

نگهداری و بازرسی دوره ای رایج پمپ ها

برخی از روش های مربوط به نگهداری پمپ ها بصورت روتین و عادی برای همه انواع پمپ ها انجام می شود. رویه های نگهداری رایج پمپ ها در زیر آورده شده اند:

  • بررسی وضعیت یاتاقان ها و سطح روغن آنها: در پمپ های سانتریفیوژ دمای یاتاقان و سطح روغن آن باید بررسی شود. در صورت وجود حباب در روغن به این معنی است که دمای روغن بالا بوده و احتمالا سطح روغن پایین است و بایستی روغن بیشتری اضافه کرد. همچنین در صورت تغییر رنگ روغن نسبت به حالت اول باید روغن تعویض گردد.
  • بررسی وضعیت سیستم آب بندی: دو نوع کلی برای سیستم آب بندی پمپ استفاده می شود که شامل مکانیکال سیل و پکینگ است. در صورت وجود هر گونه نشتی در پمپ باید آب بند آن را بررسی کرد. امکان شکست در مکانیکال سیل یا پاره شدن و فشردگی اورینگ و پکینگ وجود دارد که در این صورت باید تعویض شود.
  • بررسی وجود لرزش و ارتعاش غیرعادی در پمپ: به دلیل داشتن اجزا دوار در پمپ ها به طور معمول ارتعاش کمی دارند، اما در صورتی که ارتعاش بیش از حد باشد باید بررسی شود و احتمال دارد مشکل از  خرابی یاتاقان، تکیه گاه و گرفتگی لوله مکش و تخلیه باشد.

نگهداری کوتاه مدت پمپ ها

در بازرسی و نگهداری های کوتاه مدت برخی کارها بهتر است انجام شود که در زیر لیست شده اند:

  1. بررسی سطح روانکار در محفظه روغن پمپ های سانتریفیوژ و رنگ آن
  2. شارژ روغن در صورت کم بودن سطح آن یا تعویض روغن در صورت تغییر رنگ عادی
  3. بررسی آب بندی پمپ و نبود نشتی در پمپ
  4. بررسی تراز بودن هم راستایی محور پمپ
  5. بررسی لرزش و ارتعاش پمپ

نگهداری بلند مدت پمپ ها

نگهداری بلند مدت پمپ

برخی از رویه های مربوط به نگهداری از پمپ ها در دوره های طولانی تر انجام می شود. عملکرد و توانایی پمپ ها در عملیات پمپاژ سیالات و میزان قدرت آنها در ایجاد فشار و دبی بایستی در دوره های طولانی مدت تر مثلا یکساله مورد بررسی قرار گیرد. در زیر معمول ترین روش های نگهداری بلند مدت پمپ ها آورده شده است:

  • بررسی تمام یاتاقان ها و بلبرینگ ها: خود قطعه یاتاقان و بلبرینگ بایستی از لحاظ نداشتن سوراخ و حفره، خوردگی، زنگ زدگی، ترک خوردگی و شکستگی و همچنین نبود ذرات ریز جامد در بین غلتک های آنها چک شود.
  • بررسی شفت پمپ: در بیشتر پمپ ها از جمله سانتریفیوژ از شفت برای انتقال قدرت از موتور به پروانه استفاده می شود. شفت پمپ از لحاظ زنگ زدگی، خوردگی و البته نامیزانی و نبود انحراف در آن باید بررسی شود.
  • بررسی بدنه و پوسته پمپ: پوسته پمپ بطور مستقیم با محیط بیرون و البته سیال داخل پمپ در ارتباط است و بنابراین مستعد زنگ زدگی و خوردگی بالایی دارد. نبود حفره و زنگ زدگی در پوسته پمپ باید بررسی شود.
  • بررسی پروانه در پمپ های دینامیکی: به دلیل ارتباط مستقیم پروانه با سیال و البته دوار بودن آن امکان خرابی مثل خوردگی، ساییدگی، سوراخ شدن، شکستگی پروانه زیاد می باشد. سالم بودن پروانه بایستی در دوره های مشخصی بررسی شود.
  • بررسی مکانیزم ایجاد فشار در پمپ های رفت و برگشتی: در پمپ جابجایی مثبت از نوع رفت و برگشتی از مکانیزمی مثل پیستون/ پلانجر/ دیافراگم استفاده می شود. پیستون و پلانجر از لحاظ خوردگی، زنگ زدگی و تراز بودن نسبت به سیلندر و همچنین دیافراگم بایستی از لحاظ عدم داشتن سوراخ و انعطاف پذیری بررسی دوره ای شود.

نگهداری پمپ آب خانگی

به منظور جلوگیری از ایجاد مشکل در سیستم پمپاژ آب خانگی و خرابی پمپ آب و البته حفظ توانایی و قدرت دستگاه در ایجاد فشار به واحدهای ساختمان لازم است نگهداری پمپ آب خانگی بصورت دوره ای انجام شود. چند کاری که برای نگهداری از پمپ آب باید انجام شود در زیر آورده شده است:

  • هواگیری دوره ای: پمپ آب خانگی برای داشتن عملکرد صحیح و بی نقص نیاز به وجود آب بدون هوا در محفظه خود است. بنابراین یکی از راه های نگهداری از پمپ آب هواگیری آن بصورت دوره ای است که انجام آن کاری ساده و با تنظیم پیچ هواگیری انجام می شود.
  • روغن کاری پمپ آب: یکی از راه های جلوگیری از خرابی قطعات پمپ آب و کارکرد درست آن روغن کاری پمپ آب خانگی است. برای افزایش طول عمر پمپ لازم است این کار بصورت دوره ای انجام شود.
  • عایق کاری پمپ در فصول سرد سال: در فصول سرد سال امکان یخ زدگی آب در لوله ها و در ورودی آب شهری به ساختمان و در نتیجه دستگاه پمپ آب وجود دارد. زمانی که آب یخ می زند از علم فیزیک می دانیم که حجم آن افزایش پیدا می کند و در نتیجه ممکن است ترکیدگی لوله، اتصالات و اجزا پمپ آب اتفاق بیوفتد. بنابراین جهت جلوگیری از بروز یخ زدن آب داخل پمپ لازم است عایق کاری با عایق های صنعتی یا پشم شیشه انجام گیرد.
  • جلوگیری از خرابی ناشی از کارکرد بدون توقف: اصولا دستگاه پمپ آب به تنهایی نباید نصب شود. پمپ آب به تنهایی قابلیت قطع و وصل کردن ندارد و بنابراین لازم است حتما در کنار پمپ از وسیله ای کنترل کننده مثل ست کنترل یا برای مشخص کردن دقیق نوع و قیمت منبع انبساط پمپ آب (منبع تحت فشار) با کارشناسان فروش در تماس باشید.  استفاده شود تا از بروز مشکلاتی مثل داغ کردن پمپ آب و در پی آن خرابی دستگاه جلوگیری شود.
  • نصب صحیح پمپ آب: یکی از مراحل نگهداری از پمپ آب، نصب آن است. در مقاله نصب پمپ آب خانگی با مخزن نحوه درست نصب پمپ آب خانگی بطور کامل توضیح داده شد. در صورتی که هدف داشتن بهترین بازدهی و کارکرد بدون مشکل پمپ آب باشد لازم است اصول و قواعد نصب پمپ آب مثل فضای نصب آن به درستی پیش بینی شود.
  • رسوب زدایی پمپ آب خانگی: معمولا در آب شهری مقدار زیادی املاح و رسوبات و ذرات جامد وجود دارد و به همین دلیل اجزای داخلی پمپ آب که مستقیما با آب در ارتباط است به مرور زمان رسوب گرفتگی اتفاق می افتد. به منظور نگهداری پمپ آب از لحاظ رسوب زدایی لازم است پروانه، محفظه و مجاری ورودی و خروجی پمپ با محلول های رسوب زدا بصورت دوره ای تمیز شوند.

جمع بندی

تعمیر و نگهداری از پمپ اصطلاحی است که همیشه با هم استفاده می شود اما تعمیر پمپ مربوط به بعد از خرابی و نگهداری پمپ به قبل از خرابی آن مربوط می شود. عیب یابی پمپ و دلایل ایجاد آنها در مقاله ای دیگر به طور کامل توضیح داده شده بود و در این مقاله نیز به نگهداری پمپ پرداخته شد. رویه نگهداری از پمپ به منظور جلوگیری و پیشگیری از بروز مشکلات در پمپ انجام می شود.

نگهداری پمپ ها شامل بازبینی های رایج و معمول، بررسی های کوتاه مدت و طولانی مدت می شود که برای هر نوع پمپی با توجه به ساختاری که دارد، انجام می شود. در ایم مقاله مواردی که باید چک شود لیست شده و توضیحاتی درباره هر یک ارائه شد. کارشناسان متبحر کالاصنعتی آماده هستند تا در صورت هرگونه سوالی درباره تعمیر و نگهداری پمپ ها راهنمایی تخصصی ارائه دهند، در صورت نیاز با ما تماس بگیرید.

نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.
    • 0
    • 4
    سلام ووقت بخیر لطفا راهنمایی کنید درباره نحوه جلوگیری از یخ زدن پمپ آب پمپ آب ساختمان 3 طبقه ما توی سرمای چند روز اخیر یخ زد و با حرارت و کلی مکافات تونستیم یخ رو باز کنیم. چه کاری انجام بدیم که این اتفاق دیگه نیوفته / ممنون
    • کاربر سایت

      1402/12/14 07:57:22
      • 0
      • 2

      سلام جناب زیبایی عزیز، وقت شما هم بخیر

      برای جلوگیری از یخ زدن آب داخل پمپ آب خانگی در فصول سرد سال از عایق هایی مثل پشم شیشه می توانید استفاده کنید. البته به این نکته توجه کنید که طوری عایق کاری را انجام دهید که هوای لازم به بخش موتور برسد.

    • 0
    • 2
    سلام ممنونم بایت توضیحات فقط شما سرویس دوره‌ای پمپ دارید؟
    • کاربر سایت

      1402/12/13 09:34:37
      • 0
      • 1

      سلام جناب هادی پور عزیز، وقت شما بخیر

      خیر سرویس دوره ای جز خدمات ما نیست. جهت سرویس پمپ خود به مراکز تخصصی خدمات پمپ یا با سرویس کار حرفه ای تماس حاصل فرمائید.




دسته بندی ها
سبد خرید
تماس با ما