امروزه استفاده از پمپ آب خانگی به منظور تامین آب و افزایش فشار آب ساختمان ها تبدیل به امری اجتناب ناپذیر شده است. در هر کاربردی، برای رفع هر مشکلی از دستگاه های متنوعی استفاده می شود و مدل های مختلفی از یک دستگاه با قابلیت های مختلف وجود دارد. پمپ آب خانگی نیز وسیله ای است که چند مدل مختلف دارد و هر کدام دارای ویژگی های مختلفی هستند و البته وظیفه تمام آنها آبرسانی به واحدهای ساختمان و تقویت فشار آب است. پمپ های آب خانگی بطور کلی به 3 نوع پمپ بشقابی، پمپ جتی و پمپ محیطی تقسیم می شوند که هر کدام ویژگی ها، مشخصات و تفاوت هایی نیز دارند. تفاوت اصلی آنها در نوع و شکل پروانه پمپ است. هر زمان که تنوع یک نوع کالا زیاد باشد، انتخاب و خرید آن برای مشتری سخت می شود. در اینجا نیز با توجه به تنوع مدل های پمپ آب، شاید انتخاب اینکه چه نوع پمپی بهتر است، سوال اصلی خریداران پمپ آب باشد. پمپ بشقابی و پمپ محیطی دو نوع پمپ آب خانگی هستند که از دسته پمپ سانتریفیوژ محسوب می شوند و در این مقاله کالاصنعتی قصد داریم به این موضوع بپردازیم که پمپ بشقابی بهتر است یا محیطی، پس با ما همراه باشید.
پمپ آب بشقابی
پمپ آب خانگی از نوع بشقابی جز پرمصرف ترین پمپ های آب است و در دسته پمپ های گریز از مرکز قرار می گیرد. پمپ بشقابی برای سیالات با ویسکوزیته کم و آنهایی که خواص فیزیکی مشابه آب دارند، کاربردی است. در پمپ بشقابی عامل به گردش درآوردن سیال نیروی گریز از مرکزی است که توسط چرخش شفت پمپ آب و در ادامه پروانه متصل به شفت به سیال اعمال می شود. پروانه پمپ سانتریفیوژ مورد استفاده در پمپ آب بشقابی چند مدل می تواند باشد که شامل پروانه باز، نیمه باز و بسته است. این مدل پروانه ها با توجه به نوع مصرف دارای توان خروجی و بازدهی متفاوتی دارند. بر روی پروانه پمپ بشقابی پره هایی منحنی شکل قرار دارد که زمانی که آب از دهانه ورودی پمپ وارد چشمی پروانه می شود و توسط نیروی گریز از مرکز به سمت خروجی پمپ هدایت می شود.
انواع پمپ بشقابی
- پمپ بشقابی تک پروانه
- پمپ بشقابی دو پروانه
پمپ بشقابی خود در دو نوع پمپ بشقابی تک پروانه و پمپ بشقابی دو پروانه تقسیم می شود. همانطور که مشخص است نوع دو پروانه دارای توانایی پمپاژ آب بیشتر بوده و هد و دبی بالاتری ایجاد می کند و برای ساختمان های با طبقات بالاتر و همچنین کاربردهای صنعتی نیز بکار می رود. البته نوع دو پروانه دارای قیمت بالاتری نیز می باشد و همچنین به دلیل تماس بیشتر آب با پروانه سر و صدای بیشتری تولید می کند.
پمپ آب محیطی
پمپ محیطی نیز همانند نوع بشقابی در دسته پمپ های سانتریفیوژ قرار می گیرد. پمپ محیطی دارای پروانه ای توربینی شکل بوده و پره های زیادی در روی پروانه خود دارد. این پره ها بصورت شعاعی در قسمت لبه بیرونی پروانه قرار گرفته اند. در پمپ محیطی هنگامی که آب وارد محفظه و پروانه پمپ می شود همزمان با چرخش پروانه، پره های روی آن سرعت آب را افزایش داده و به سمت خروجی پمپ هدایت می کند.
شباهت های پمپ بشقابی و محیطی
قبل از اینکه به بحث اصلی بررسی تفاوت های پمپ بشقابی و پمپ محیطی بپردازیم بهتر است ببینم چه تشابهاتی با یکدیگر دارند. همانطور که قبلا ذکر شد، هر دو پمپ بشقابی و پمپ محیطی جز پمپ های آب خانگی رایج محسوب می شوند. اما شباهت هایی که با یکدیگر دارند کدام اند:
- هر دو نوع پمپ محیطی و پمپ بشقابی از زیردسته پمپ های سانتریفیوژ بوده و دارای عملکرد یکسان اعمال نیروی گریز از مرکز به سیال هستند.
- هر دو نوع پمپ به منظور آبرسانی و افزایش فشار آب ساختمان ها استفاده می شود.
- هر دو نوع پمپ برای کاربردهای پمپاژ آب های تمیز استفاده می شود.
- از لحاظ نحوه نصب پمپ آب خانگی، هر دو نوع پمپ بشقابی و محیطی به یک صورت و با الزامات مشابه اتفاق می افتد.
تفاوت های پمپ بشقابی و محیطی
حالا که توضیحات کاملی درباره هر کدام از دو نوع پمپ آب ذکر شد و نحوه کارکرد آنها توضیح داده شد می توان به بررسی تفاوت پمپ بشقابی و پمپ محیطی پرداخت. تفاوت اصلی پمپ بشقابی و محیطی در نوع پروانه آنها است. در ادامه سایر تفاوت ها ذکر خواهند شد:
- از لحاظ ظاهری و شکل کلگی
- تفاوت در نوع، شکل و تعداد پروانه؛ در پمپ محیطی پروانه از نوع توربینی و در پمپ بشقابی انواع پروانه سانتریفیوژ استفاده می شود. همچنین در پمپ بشقابی می تواند دو پروانه بکار رود.
- تفاوت در نحوه به جریان انداختن سیال؛ در پمپ بشقابی آب بعد از چرخش پروانه به سمت خروجی هدایت می شود اما در پمپ محیطی آب چندین بار توسط پره های بیرونی روی پروانه به چرخش در آمده تا به فشار مطلوب برسد سپس به سمت خروجی هدایت می شود.
- پمپ محیطی نسبت به پمپ بشقابی سر و صدای بیشتری تولید می کند.
- به دلیل طراحی و ساختار داخلی که پمپ بشقابی دارد، قیمت پمپ بشقابی کمی بیشتر از پمپ محیطی است.
- در پمپ بشقابی نباید هوا وارد قسمت مکش پمپ شود اما پمپ محیطی می تواند تا حد مشخصی بدون مشکل آب همراه با هوا را پمپاژ کند.
- امکان کارکرد خشک در پمپ محیطی بر خلاف پمپ بشقابی وجود دارد.
- پمپ محیطی برای شرایطی با دبی کم و فشار بالاتر مناسب است اما پمپ بشقابی برای زمان هایی که دبی بیشتر و هد کمتر مورد نیاز است کاربردیست.
- نمودار هد بر حسب دبی در پمپ محیطی بصورت خطی است اما در پمپ بشقابی بصورت منحنی است.
- مقدار شاخص ارتفاع مکش مثبت خالص (NPSH در پمپ) در پمپ محیطی کمتر از پمپ بشقابی است.
مثال مقایسه پمپ بشقابی و پمپ محیطی
برای بررسی دقیق تر و عینی تفاوت بین پمپ بشقابی و محیطی، یک مثال جهت مقایسه بین پمپ بشقابی لئو ACm75 و پمپ محیطی لئو APm75 که هر دو دارای یک توان برابر 1 اسب بخار هستند، در زیر آورده شده است.
همانطور که از شکل فوق قابل مشاهده است در پمپ بشقابی لئو ACm75 هد ماکزیمم 36 متر و دبی ماکزیمم 100 لیتر بر دقیقه می باشد. در پمپ محیطی لئو APm75 هد ماکزیمم 75 متر و دبی ماکزیمم 50 لیتر بر دقیقه است. طبق اعدادی که ذکر شد می توان به همان تفاوتی که قبلا بیان شد، یعنی ایجاد هد بالاتر پمپ محیطی نسبت به پمپ بشقابی و داشتن دبی بالاتر پمپ بشقابی نسبت به پمپ محیطی اشاره کرد. مقدار دبی بیشینه پمپ بشقابی دو برابر دبی بیشینه پمپ محیطی است و برخلاف آن مقدار هد بیشینه پمپ بشقابی حدود نصف هد بیشینه پمپ محیطی است. از لحاظ قیمتی نیز می توان بطور کلی گفت در یک توان برابر، قیمت پمپ بشقابی نسبت به پمپ محیطی کمی بیشتر است.
این تفاوت ها را می توان در سایر برندها و توان های دیگر پمپ بشقابی و محیطی نیز مشاهده کرد. مثال عینی آورده شده برای پمپ 1 اسب لئو در دو نوع بشقابی و محیطی است اما برای همه برندها و توان های مختلف نیز بصورت مشابه می باشد. برای خرید پمپ بشقابی لئو سری ACm که بصورت تک پروانه بوده و خرید پمپ محیطی لئو سری APm و دریافت قیمت و مشاوره می توانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.
جمع بندی
در بین انواع پمپ آب خانگی دو نوع از آنها که از رایج ترین آنها نیز می باشد، پمپ بشقابی و پمپ محیطی است. علی رغم اینکه هر دو نوع پمپ آب بشقابی و محیطی وظیفه تقویت فشار و آبرسانی به واحدهای ساختمانی را بر عهده دارد، اما تفاوت های ظاهری، ساختاری و عملکردی با یکدیگر دارند. برای انتخاب پمپ آب خانگی لازم است با انواع، ویژگی ها و تفاوت های آنها آشنا بود. در این مقاله کالاصنعتی به بررسی تفاوت های بین پمپ بشقابی و محیطی پرداخته شد. مشخص شد که اولین تفاوت آنها در شکل ظاهری و بخش کلگی آنهاست. همچنین تفاوت اصلی که دارند در نوع پروانه بکار رفته و نحوه به جریان انداختن سیال در آنهاست. سایر تفاوت ها و ویژگی های پمپ محیطی و بشقابی نیز ذکر گردیدند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خرید پمپ آب خانگی و اطلاع از تفاوت هایی که با یکدیگر دارند و اینکه چه پمپ آبی برای ساختمان شما مناسب تر است، می توانید با کارشناسان بخش پمپ کالا صنعتی تماس گرفته و بصورت رایگان از آنها مشاوره تخصصی بگیرید.